Поема, вместо меню

  • Поема, вместо меню
    Поема, вместо меню

По принцип изкуството може да се намери във всяка сфера на живота, стига да има кой да го произведе. Ако човек има необходимия усет, поглед и желание да генерира изкуство от това, което прави, резлутатът най-малкото ще е приятно особен и разнообразен.

Един добър пример за това е майстор-готвач от артистично семейство и с наклонности към поезията, чието майсторство е да създава изкуство не само от изделията си, но и от начина, по който ги представя на клиентите.

Доминик Крен е дъщеря на френския политик и артист Ален Крен и един от нашумелите майстор-готвачи в Сан Франциско. Тя е израснала във Версай (не дворецът, а градът), Франция, което й е придало европейското чувство за връзката между изкуството и нещата от живота, но се мести в Америка през 90-те години, където пък се е научила как да вкара тази връзка по един елегантен начин в своя бизнес.

Нейният ресторант „Ателие Крен“ е един от множеството извори на европейска кулинарна магия в САЩ, но с една особеност. Доминик иска мястото не просто да е ресторант, а да е културен паметник на детството й във Франция, както и на творчеството на баща й. Ако второто може да бъде забелязано по рисунките му по стените извън заведението, то първото прави „Ателие Крен“ уникално, заради формата под който Доминик представя кулинарните си продукти.

Доминик настоява, че това, което прави в кухнята е „поетична кулинария“, поради което менюто (вижте го тук) представлява поема с малки подсказки какво е следващото хапване. Основното вдъхновение за майстора-готвач е детството й, ваканциите на плажа, семейството, спокойните години – все неща, които носят чувство за спокойствие и сигурност и целта на „Ателие Крен“ е приятната емоция да бъде споделена с клиентите чрез храната.

Основната идея на Доминик Крен е, че менюто само представя поемата, но самата поема е в чинията. Концепцията със сигурност си я бива, така че, ако някой ходи към Сан Франциско, да каже дали вкусът е подобаващ!