Полет към Малмьо

  • Полет към Малмьо
    Полет към Малмьо

Текстът участва в конкурса за авторски материал на Peika.bg

Чувствам се така, както когато съм решила да се кача на един от онези атракциони в т.нар. "увеселителен" парк, на който всички пищят - от кеф ли, от ужас ли...

Чудя се защо го правят, докато се движа бавно към момента, в който и аз ще съм една от тях. Всъщност сега съм на летището и за първи път ще се качвам на самолет и ще летя. Тази мисъл ме кара да треперя - вътрешно и външно. Отдавна не съм изпитвала подобно вълнение. Е, всъщност преди няколко месеца в един от онези "увеселителни"
паркове предизвиквах смелостта си, но там донякъде нямах избор, а и имах нужда от повдигане на адреналина.

Полет към Малмьо
Снимка: Гергана Яламова


Говорила съм с кой ли не на тази тема от момента, в който си платих двупосочния билет до Малмьо, Швеция. И получавах доста разнообразни и безполезни отговори. От "много е тъпо", през "на мен страшно много ми харесва" (от което аз чувам само "страшно") и подробното "най-шашкащият момент е този, в който самолетът рязко ускорява и излита" (дори в момента, в който пиша, ръцете ми треперят), до "да, разбирам те, и мен много ме е страх". Е, може би подробното обяснение беше полезно, поне ме подготви какво да очаквам, макар че съвсем не беше всичко.
Полет към Малмьо
Снимка: Гергана Яламова

Идват автобусите, които ще ни заведат до самолета. Не знам защо си мислех, че един ще стигне. Явно тези машини събират доста. Следващият момент, който ясно си спомням е как, качвайки се по стълбите в задната част на самолета, усещам горивото, излизащо от двигателя на метри от мен и си мисля колко много гориво е това и колко точно е отровно за мен в тези няколко секунди и за света - винаги. Друго обаче точно в този момент ме вълнува доста повече.

Вътре съм. Намирам мястото си - откъм пътечката е, но не знам това добре ли е или зле в случай, че...нали се сещате. Бързо си припомням, че където и да съм седнала, в онзи случай няма да има значение. Между мен и прозореца има още две места, които оказва се, ще бъдат празни по време на полета. Запознавам се обстойно с инструкциите за извънредни ситуации и гледам с изключително внимание стюардесата, когато посочва аварийната врата. Слава Богу, само на 2-3 реда разстояние от мен е - шансът ми за спасение е по-голям от на много други хора тук.

Полет към Малмьо
Снимка: Гергана Яламова

Коланите са закопчани и потегляме. Засега всичко е наред, движим се на колела по земята и аз във всеки момент очаквам онова ускорение, с което ще се издигнем. Решавам, че трябва да изживея този момент и очаквам фокусирана върху всяко движение. Така всъщност ще остана през първия половин час от полета. След едни от най-дългите 5 минути през живота ми, най-после се случва. Пфю, добре, за това бях подготвена. Сега обаче се движим нагоре и надолу, явно просто поемаме височина, но аз усещам всеки сантиметър с цялото си същество. В следващия момент самолетът се накланя така, че виждам земята отдолу през прозореца до мен. Сграбчвам седалката отпред, както изплашено котенце забива ноктите на малките си лапи в първия предмет, който види.

Полет към Малмьо
Снимка: Гергана Яламова


Оглеждам се и никой друг не изпада в паника. Трябват ми 2-3 секунди, за да се убедя, че не другите имат бавни реакции, а аз се паникьосвам без причина. Пускам се. Мислено си обяснявам - явно самолетите така правят завой и съм готова да посрещна следващия.

Следва още известно време, в което опознавам процеса на летене. Идва моментът, в който си казвам, че е време да спра да се фокусирам върху страха си и да отворя книгата "Оцеляване в дивата природа", която съм взела с мен, за да се разсейвам. А и, нали се сещате, ако се наложи, да я използвам. Книгата върши доста добра работа всъщност. Представям си как съм на земята и отдолу гледам облаците в небето, за да разпозная дали вещаят дъжд, сняг, буря или ясно време. И все още не смея да се преместя на свободната седалка до прозореца и да ги погледна от перспективата, в която съм сега. А и сега е тъмно, все пак е октомври, а аз трябва да пристигна към 22:00 ч.

Полет към Малмьо
Снимка: Гергана Яламова

Явно полетът е към края си, защото чувам стюардесата да казва да се подготвим за кацане. Прибирам книгата, подготвям всичко и закопчавам колана си. "Не може да си прелетяла такова разстояние и да не погледнеш поне за малко през прозореца." - си помислям. "Сигурно е мега красиво." Откопчавам колана и се местя. Закопчавам колана. И съм много щастлива, че се осмелих. Гледката наистина е невероятна. И не просто защото светлинките от земята блещукат магично в тъмнината на този непознат край на света - това съм го виждала по снимки и филми, чувала съм за него от познати и непознати - а защото точно в този момент всичко това е на хиляди метри под мен и след миг няма да бъде. Гордея се със себе си и макар страхът да не е отминал и да съм убедена, че вечерта преди следващия полет пак няма да мога да спя от вълнение, си мисля, че вероятно ще го направя пак. Защото това е цената и наградата за тези, които се осмеляват да опознаят тоя свят или поне част от него.

Полет към Малмьо
Снимка: Гергана Яламова

Земя. Опашка, която най-търпеливо и щастливо изтърпявам. Познато лице. Прегръдка. Малмьо. Ново усещане.

Автор: Гергана Яламовa