Дворецът Потала или да се потопиш в духовността на Тибет

  • Дворецът Потала или да се потопиш в духовността на Тибет
    Дворецът Потала или да се потопиш в духовността на Тибет

Тибет се е превърнал в синоним на „свещена земя" или на „врата“ към един духовен свят.

Тамошната култура пък е една от най-интересните и привлекателните за приключенците с афинитет към опознаването на невидимия свят. Едно от най-специалните места за тибетците обаче е Потала палас, който се явява своеобразен център на духовността. Красивият дворец се намира в Лхаса, който е автономен регион в Тибет, и се извисява на 3700 м надморска височина.

Според историите, разказвани от местните,
трите основни хълма на провинцията са „тримата защитника на Тибет“. През годините дворецът е бил главната резиденция на Далай Лама. В наши дни е музей, който е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световната културно наследство.

Дворецът Потала или да се потопиш в духовността на ТибетСнимка: Dennis Jarvis/Flickr

Потома палас е построен на Червения хълм в центъра на долината, чието име е Марпо Ри. На пръв поглед дворецът прилича на крепост, а към него водят множество стъпала, виещи се по хълма. В горната им част може да забележите малки прозорчета. По цветовете на различните части на Потала може да разберете, че всяка има различно значение. Например в централната, която е оцветена в червено, се намират основната част от залите и параклисите.

Дворецът Потала или да се потопиш в духовността на ТибетСнимка: Greg Walters/Flickr

Интересен факт е, че при началото на строителството на двореца, идеята е била да се изгради павилион за медитация. По времето на петия Далай Лам,а през 17-и век, той е значително разширен. Тогава е построена и централната част от днешния дворцов комплекс. Изградени са няколко големи зали за церемонии, а днес в червената част има около 35 богато украсени и гравирани светилища, четири стаи за уединение и медитация, както и гробните ступи на седем Далай Лами. Някои от тях дори са покрити с масивно злато и скъпоценни камъни.

Дворецът Потала или да се потопиш в духовността на ТибетСнимка: Andrew and Annemarie/Flickr

Дворецът Потала или да се потопиш в духовността на ТибетСнимка: Dennis Jarvis/Flickr