Празненства за 140-тата годишнина от Освобождението на Търново

  • Празненства за 140-тата годишнина от Освобождението на Търново
    Празненства за 140-тата годишнина от Освобождението на Търново

Обвобождението на Търново ще оживее пред жителите и гостите на старата българска столица.

Атрактивната възстановка е по случай 140-годишнината от бележитото историческо събитие, случило се на 7 юли 1877 г. Пресъздадено ще бъде превземането на Конака, заедно с последната престрелка пред някогашния турски затвор. Както преди близо век и половина, българските опълченци отново ще изнесат автентично бойно знаме от времето на Априлското въстание. Турският гарнизон ще признае своята капитулация пред генерал Йосиф Гурко, родните опълченци и руските войски, а около стария Конак ще отекнат възгласите „Свобода”, „Да живей”, „Ура”.

Възстановката ще бъде кулминация на честванията на 140-годишнината от Освобождението на Търново и ще се състои на 8 юли. В 10:30 ч. започва голямо шествие по улица „Гурко”, от началото на калдъръмената алея до паметника на Христо Иванов – Големия. Начело ще бъдат участниците, превъплътили се в образите на генерал Гурко, казашки офицери на коне, български опълченци и хайдути, руски войници, медицински сестри. Община Велико Търново кани жителите и гостите на града да се включат в шествието и също да се пременят с народни носии.

Щом дефилето приключи, започва възстановката на превземането на Конака. Битката ще бъде разиграна пред музей „Възраждане и Учредително събрание” от 70 реанактори, облечени в автентични униформи и носещи оръжия от края на 19-ти век. Участниците са от структурите на клуб „Традиция” в градовете Велико Търново, Панагюрище, Плевен, Стара Загора и Шумен. След края й стартира първият от поредица специализирани екскурзоводски турове из музеите, свързани с историческите събития и епохата на Освобождението.

Празненства за 140-тата годишнина от Освобождението на Търново
Снимка: Община Велико Търново

Навръх 7 юли 140-годишнината от Освобождението на Търново ще бъде отбелязана с няколко събития. В 18:30 ч. в парк „Марно поле” стартират изпълненията на Общинския Биг Бенд, като музикантите ще са разположени в района на паметника на ген. Гурко. Половин час по-късно официалните лица, жителите и гостите на Велико Търново ще поднесат цветя пред монумента на военачалника, както и пред паметника „Майка България”. В 19:30 ч. на площад „Цар Асен I” концерт ще изнесат талантите от Професионален фолклорен ансамбъл „Искра”. В 20:30 ч. пред крепостта Царевец празнично слово ще произнесе кметът Даниел Панов, а вечерта ще завърши с военен ритуал и празнична заря.

В съботния 8 юли музей „Възраждане и Учредително събрание”, Сарафкината къща и Музеят – затвор ще са със свободен вход за посетителите. В музей „Възраждане и Учредително събрание” те ще могат да разгледат и изложбата „Сабите на войводите”. В нея са изложени 44 хладни оръжия, притежавани от 38 войводи и хайдути. Сред тях са сабя, кама и щик на Апостола на свободата Васил Левски, оръжия на революционерите Христо Ботев, Георги Раковски, Филип Тотю, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, ятагана на отец Матей Преображенски.