Около Велико Търново - идеи за разходка на 30 км

  • Около Велико Търново - идеи за разходка на 30 км
    Около Велико Търново - идеи за разходка на 30 км

Искате да се си направите кратко пътуване през уикенда или еднодневна разходка?

Търсите интересни места, маршрути с различна степен на трудност, пътеки, водопади, манастири с отправна точка Велико Търново? Тук сме събрали някои от най-интересните забележителности около старопрестолния град.

Открийте идеята за следващото си пътешествие!

Регионален исторически музей

Регионалният исторически музей на Велико Търново е най-старият исторически музей (1871 г.) в България. Част от експозицията му е сградата на Учредителното събрание, която се намира на пл. "Съединение". В изложбените зали ще видите предмети и документи, представящи историята на града от Възраждането и непосредствено след Освобождението.

*

Скала Чуйпетел

Разстояние от Велико Търново: 4 км

Скалата
се намира в околностите на гр. Горна Оряховица, по-точно в Дервентския пролом на река Янтра между Велико Търново и село Самоводене. Скалният зъбер е чудесно място, от което да разгледате извивките на целия пролом. Погледът ви ще стигне чак до отсрещния връх Картала и Преображенски манастир.

*

Преображенски манастир Преображение Господне

Разстояние от Велико Търново: 4,5 км

Четвъртият по големина манастир в България е разположен на брега на река Янтра. Основан е през 13-14 век. Възникването му се свързва с втората жена на българския цар Иван-Александър - Сара и синът им цар Иван Шишман, които даряват много средства за реконструкцията му. Поради тази причина, манастирът е известен още и като Сарин или Шишманов.

*

Музей на туризма и туристическите спортове

Разстояние от Велико Търново: 5 км

Това е един сравнително млад музей, открит през 2009 г. Намира се в Туристическия комплекс Момина крепост, близо до Велико Търново. В него можете да видите експонати от 107-годишната история на едно от първите в страна туристически дружества.

*

Пещера Калугерска дупка

Разстояние от Велико Търново: 5,5 км

Най-лесният начин за достигане до пещерата е по маркирана пътека от западния край на село Арбанаси - около 600 м до чешма Голямото лако. Следвайте потока нагоре по дерето. Така след стотина метра ще стигнете до малко езерце пред входа на пещерата, който е с форма на утроба. 

*

Арбанашкият манастир Света Богородица

Разстояние от Велико Търново: 6 км

До него се стига по главния път от Велико Търново към Горна Оряховица. Следете отбивката към Арбанаси. Манастирът е основан по времето на Второто българско царство, с помощта на патриарх Евтимий. В момента той е девически и действащ. Не предлага подслон и храна.

*

Екопътека Камъкът

Разстояние от Велико Търново: 7 км

Камъкът представлява плато, обединяващо екопътека, връх и хижа. Намира се до Горна Оряховица. Екопътеката минава през защитената местност Божур поляна. Подходяща е за пикник, както и за разходка с деца.

*

Часовниковата кула в Килифарево

Разстояние от Велико Търново: 9км

Построена е през 1810 г. от Ехедин Мустафа и Ибрахим Ага като наблюдателница. Малко по-късно бил монтиран и часовник. И днес той не спира да отмерва времето и да известява жителите на всеки половин час.

*

Чешма Бисерна вода

Разстояние от Велико Търново: 11 км

Местните хора смятат, че водата е лековита. До чешмата има река с малки водопади, вирчета и скални заслони.

*

Хотнишки водопад (Кая Бунар)

Разстояние от Велико Търново: 11 км

Намира се до село Хотница. До водопада може да се стигне с кола. Има и обособен паркинг. От него започва екопътека, изградена в ждрелото на река Бохот. По нея има много дървени мостчета и стълбички. Преминаването й отнема около час.

*

Килифаревски манастир Рождество Богородично

Разстояние от Велико Търново: 13 км

Девическият манастир е разположен в поречието на река Белица, до град Килифарево. Основан е през 1348 г. с подкрепата на цар Иван Александър. По-късно, когато османските турци превзели Търново, разрушили и манастира. През 1718 г. той отново е издигнат на същото място, над останките на стария. Манастирската църква Свети Димитър е построена от Кольо Фичето. Една от най-ценните икони е тази на Иван Рилски с житието му.

*

Къпиновски водопад и Къпиновски манастир

Разстояние от Велико Търново: 13 км

Водопадът се намира в непосредствена близост до манастира "Св. Никола Чудотворец". Въпреки, че височината на водния пад не е голяма, вирът под водопада е дълбок и е перфектното място за слънчеви бани. До водопада се достига като от Търново тръгневе в посока Плаково и след това за село Велчево. От там се следват табелите за Къпиновски манастир.

*

Музей Колю Фичето в Дряново

Разстояние от Велико Търново: 16 км

Експозицията Колю Фичето се намира в сградата на историческия музей на град Дряново. Сред запазените вещи могат да се видят инструментите на майстора и личният му печат. Най-впечатляващи са макетите на сгради, построени от дряновския майстор.

*

Мусинска пещера

Разстояние от Велико Търново: 18 км

Разположена е до село Мусина. Дължината й е 380 м. Има два входа, като единият е по-сух и по-широк, а другият е по-воден и по-тесен. В пещерата има огромна прилепова колония. Достъпът е свободен, но не е препоръчително да се посещава от необучени хора.

*

Екопътека От Дискодуратера до наши дни

Разстояние от Велико Търново: 20 км

Тя започва малко след село Гостилица, община Дряново. Дължината й е 3 км. Преминава край руините от древния римски път от Никополос ад Иструм, през Аугуста Траяна, за Константинопол. Крайната точка на екопътеката е римската пътна станция, част от която е запазена и до днес – Дискодуратера.

*

Еменски каньон

Разстояние от Велико Търново: 20 км

Той е скътан в полите на
Предбалкана, в местност по течението на река Негованка. В него можете да видите много прагове, водопади, вирове и ниши, обградени от високите отвесни скали. Мястото е много спокойно и предлага интересни гледки.

*

Язовир Йовковци

Разстояние от Велико Търново: 20 км

Това е един от най-големите язовири в България. Изграден е на 5 км от град Елена, на река Веселика. Язовирът носи името на село, което е било разрушено при построяването му и е останало на дъното. Мястото е подходящо за риболов, къмпинг и отдих.

*

Дряновски водопад и Дряновска екопътека

Разстояние от Велико Търново: 21км

Дряновският водопад е разположен на река Андъка, до пещерата Бачо Киро, в района на град Дряново. До него се стига от Дряновския манастир по добре обозначената Дряновска екопътека. Височината на водния пад е приблизително 5 метра. Най-пълноводен и впечатляващ е през пролетта.

*

Водопад Момин скок

Разстояние от Велико Търново: 21 км

Водопад Момин скок се намира близо до с. Емен, област Велико Търново, на река Негованка. Височината му е около 10 м, като вирът, който се образува под него, често е използван като плаж. 

*

Геокомплекс Зарапово и Зараповски водопад

Разстояние от Велико Търново: 24 км

Геокомплекс Зарапово се намира близо до Павликени и представлява част от екозоната Средна Янтра. Има паркинг с указателни табели, на 10 минути от който отстои Зараповският водопад. Височината му е около 15 м, но е много красив и живописен. До него има изграден заслон с маса и пейки. 

*

Даскалоливницата в град Елена

Разстояние от Велико Търново: 27 км

В архитектурно-историческия комплекс Даскалоливницата можете да видите храмовете Св. Никола, Успение Богородично, сградата на Еленското класно училище - известно повече като Даскалоливницата, Гунева къща, Златевата къща, Камбуровия хан.Комплексът е построен през 1844 г.

*

Екопътека Римският път

Разстояние от Велико Търново: 27 км

Екопътеката преминава близо до Трявна и историческия резерват Боженци. В началото тя върви по стар римски път, съществуващ от 4 век. Има много изградени пейки, беседка, огнища, кътове за отдих с маси.

*

Боженци

Разстояние от Велико Търново: 27 км

Село Боженци е архитектурен резерват, близо до Габрово. Над 100 от къщите са запазени в автентичния им вид. Няколко от тях са превърнати в музеи. Селото предлага отлични условия за еко и селски туризъм.

*

Иваниловски водопад

Разстояние от Велико Търново: 28 км

Иваниловски водопад се намира в землището на селата Иванили и Солари , близо до Габрово. Πpи ceлo Сoлapи глeдaтe зa oтбивĸa зa чepeн път, ĸoйтo тpъгвa oт глaвния (мaлĸo пpeди ocтъp зaвoй и мocт нaд дepe). Cлeдвaтe пътя нaдoлy ĸъм peĸaтa и след 15мин ще влезете в гора. Когато излезе от нея в лявo щe видитe cтpъмнa пътeчĸa нaдoлy, ĸoятo вoди дo вoдoпaдa. Под него се е образувало езерце с формата на сърце. Мястото е чудесно за пикник. Има и оформено място за огнище.

*

Светилище Сечен камък

Разстояние от Велико Търново: 28 км

Тракийското светилище Сечен камък се намира край село Николаево, община Трявна. То представлява скала, върху която са изсечени каменни кръгове или "слънца", разположени верижно. Легендите разказва, че "каменните слънца" символизират свързването на земното и небесното начало.

*

Зоопарк Павликени

Разстояние от Велико Търново: 30 км

Намира се в самия град. Зоопаркът разполага с 119 животни от 38 вида, обитаващи площ от 8 дка на 300-400 метра от центъра на града. В началото на парка е изграден детски кът с люлки, пързалки и катерушки за децата, както и пейки за отдих.