Предимства и недостатъци на това да пътешестваш сам

  • Предимства и недостатъци на това да пътешестваш сам
    Предимства и недостатъци на това да пътешестваш сам

Малко хора избират да пътешестват в чужбина сами, но въпреки това тази идея не е чак толкова лоша и също си има своите предимства.

В случай че и ти си сред ентусиастите, решили да търсят нови приключения без компания, то може би ще ти е интересно да научиш какви са предимствата и недостатъците на този тип пътуване:

Независим си

Когато нямаш компания, няма и нужда да се съобразяваш с друг, освен със себе си – ти решаваш кога да станеш сутрин, къде да обядваш и колко и къде да се разхождаш. Освен това по този начин може да упражняваш уменията си да говориш даден език, тъй като така или иначе ще ти се наложи да говориш с местните.

Запознаваш се с нови хора

Когато човек е на екскурзия с приятелите или семейството едва ли ще му хрумне да търси умишлено нови запознанства, но когато е сам ситуацията е малко по-различна – много по-вероятно е да се заговорите с някого, а защо не и така да се постави началото на едно ново приятелство.

Предимства и недостатъци на това да пътешестваш сам

Почиваш си от всичко и всички

Понякога човек има нужда да остане сам – така няма нужда да разговаря постоянно с някого, а вместо това може да се наслади, например, на любимата си музика.

Незабравими спомени

Няма начин едно такова пътуване да не е изпълнено с приключения, било то комични или притеснителни, но едно е ясно – именно те ще ви оставят спомени за цял живот.

Дотук изброявахме само предимствата на едно такова индивидуално пътуване, но то разбира се крие и някои рискове. Това не бива да те отказва, но все пак може да ги имаш предвид. Ето ги и тях:

Няма на кого да оставиш багажа си

Докато пътуваш няма да има на кого да оставяш багажа си и ще трябва да го разнасяш навсякъде с теб или да го оставиш някъде на съхранение. Пътуването с друг човек би ти спестило неудобството да ходиш с багажа си до тоалетната, например.

Трябва да се оправяш сам

Друг проблем, с който може да се сблъскаш е да се разболееш, а да не говориш местния език – в този случай няма да има кой да ти помогне, така че задължително е да вземеш със себе  си разговорник и лекарства от първа необходимост.

Може да станеш жертва на крадци

Също така трябва да се внимава със сигурността – туристите често стават жертви на измами или кражба. Документите и парите трябва да се държат на сигурно място, а що се отнася до посещението на нощни клубове – избягвай тези места.

Добре е да помислиш и за облеклото си – колкото по-удобни дрехи и обувки носиш, толкова по-добре, тъй като със сигурност ще се разхождаш доста. Освен това излишните украшения могат само да привлекат вниманието на крадците, така че липсата им със сигурност ще ти осигури по-голямо спокойствие.

Предимства и недостатъци на това да пътешестваш сам