Предизвикателство за уикенда: практикувай йокота

  • Предизвикателство за уикенда: практикувай йокота
    Предизвикателство за уикенда: практикувай йокота

Този уикенд ви предизвикваме да приложите една шведска традиция на българска територия 


Йокота (от шведски – Gökotta) – непреводима дума, която означава "пикник в ранни зори, за да чуеш птичите песни"

Ранното ставане през уикендите не е широко разпространена практика, затова ще ви предизвикаме да направите точно това в духа на шведската йокота. Събудете се преди птиците, за да чуете първата им утринна песен и заедно с тях да посрещнете слънцето. Може и да запечатате раннобудните певци в кадър, после да ги идентифицирате... що за птици са.

На зазоряване, сред природата, да посрещнете слънцето – няма комари и други досадни жуженета, чак на вас ви идва да зачуруликате. Можете да организирате пикник с други ранобудни приятели и да се състезавате кой ще заснеме повече птички.

За напреднали: може да опитате да започнете не уикенда, а работния си ден с песен и свежест от природата, а колегите ви да се чудят за извора на доброто ви настроение.

Откъде идва традицията?

В някои части на Швеция има традиция в деня на Възнесение Господне (Спасовден, 40 дни след Великден) да се отиде сред природата и да се чуе първата песен на пролетните птички, особено кукувица. Дори църквите в много части на страната са склонни да организират службите си в утрото на Възнесение Господне на открито, за да чуят кукувицата, символ на пролетта.

А ние от едно време си знаем, че рано пиле рано пее... а следобед може да се отдаде на заслужена дрямка!

Открийте още предизвиквателства за пътуване в книгата 203 предизвикателства за пътешественици (скоро налична и на английски език - 203 travel challenges)