Прокълнатата гробница на Тутанкамон

  • Прокълнатата гробница на Тутанкамон
    Прокълнатата гробница на Тутанкамон

Всички сме чували за „проклятието на египетските фараоните“ – легенда, вдъхновила създаването на множество книги и филми. Къде обаче са нейните корени? 

През 1922 г. британският археолог Хауърд Картър и екипът му откриват единствената непокътната от общо 64-те гробници в прочутата местност на западния бряг на Нил Долината на царете. Именно там се намират гробниците на почти всички фараони от 18-а до 20-а династия на Новото царство периодът с най-голям разцвет в Древен Египет (от 16-ти до 11-ти век пр. н. е.)

Kогато археологът влиза в гробницата на Тутанкамон, открива вътре саркофага му. Вътре били и всички останали богатства и предмети, с които починалият като юноша фараон е погребан. След като отваря саркофага, той вижда мумията на Тутанкамон и сваля от нея златната ѝ траурна маска.

Легендата за проклятието се заражда няколко години по-късно, когато човекът, който финансира експедицията, се разболява и умира в болница в Кайро. И няколко човека от археологическия екип на Картър също са повалени от тежки болести с фатален край. Същата съдба сполетява част от изследователите, които по-късно посещават гробницата на Тутанкамон. Именно това заражда мълвата, че мястото е прокълнато и всеки, които наруши спокойствието на фараона, ще бъде застигнат от фатален край.

Съдбата на самия Картър донякъде опровергава тезата за проклятието, тъй като той умира от естествена смърт на 65-годишна възраст. Въпреки това легендата за гробницата продължава да живее и превръща Тутанкамон в най-известния фараон в наши дни.

Може царуването му да не е от най-значимите в историята на Древен Египет, но мрачното проклятие след смъртта му определено го превръща един от най-популярните фараони.