Рафтинг в Анталия

  • Рафтинг в Анталия
    Рафтинг в Анталия

Ако тази година сте решили да се излежавате по плажовете на Средиземно море в Анталия, не е задължително да се плискате само в солена вода. Вдигнете адреналина на почивката си и се върнете в по-добра форма с рафтинг в каньона Кьопрюлю (Köprülü). Към него добавете планинска разходка и римския театър с най-лошия късмет и получавате вдъхновяваща културно-познавателна активно-оздравителна почивка.

Река Кьопрючай (Köprüçay) започва пътя си от извори в планината Тавър, преминава през няколко каньона и се влива в Средиземно море на около 40 км от Анталия. 12-километровият рафтинг маршрут надолу включва не само водни пръски и борба с бързеите, но и няколко интересни спирки, ако обичате планински разходки или останки от древното величие на гърци и римляни. Комбинирайте спускането си с поход из Националния парк „Каньон Кьопрюлю“. Скалите на каньона се издигат на височина до 100 м над вас, а ако имате (или нямате) късмет, сред дърветата може да срещнете горски животни – лисици, вълци, мечки, планински кози...

Около Кьопрючай има и много древногръцки развалини, крепости и древноримски мостове с арки. Непременно се разходете до древния град Селге (Selge, Zerk). Той се намира на 12 км от националния парк и предлага сравнително добре запазени руини. Римският театър в Селге има впечатляващо лош късмет – след като оцелява почти непокътнат близо 2000 години, скенето (стената на сцената) е унищожено от мълния преди по-малко от 100 години. Да, скенето е купчината камъни, която виждате зад сцената.

Полезна информация: Можете да се включите в рафтинг приключение от май до септември. Скоростта на река Кьопрючай е 1 или 2 степен – подходяща за начинаещи. От Анталия можете да стигнете до местата за спускане с кола през Серик (Serik), Ташаъл (Taşağıl) и Бесконак (Beskonak). Ако използвате местните бусчета (долмуш), имайте предвид, че са нередовни и може да се наложи да останете да пренощувате в някое от селата около парка. Спускането с лодки започва малко над моста Олук, където реката формира спокоен басейн. От Бесконак до моста Олук (Oluk) от двете страни на реката има няколко непретенциозни ресторантчета.