Ръководство за оцеляване по празниците в чужбина

  • Ръководство за оцеляване по празниците в чужбина
    Ръководство за оцеляване по празниците в чужбина

Коледа в чужбина често означава липсващи приятели и семейство. Но също може да означава слънце, приключения, партита, плажове и странни местни обичаи. 

Ето нашето ръководство за оцеляване на вашата задгранична Коледа...

Снимайте!

Ръководство за оцеляване по празниците в чужбина

Хората у дома винаги обичат да гледат какво хубаво време прекарват техните приятели или любими хора в чужбина. Почти нищо няма да им се хареса повече, тъй като те убиват времето преди речта на президента, хапвайки пържоли и пиейки шампанско. С вашите снимки вие ще ги направите част от преживяванията си и те ще се радват, че си прекарвате добре и с интерес ще гледат как сърфирате или се гмуркате на някой екзотичен остров.

Бъдете щедри с вашите снимки. Публикувайте снимки във Facebook, Instagram или им ги изпратете лично на тях. За тях ще е удоволствие да споделите вашите преживявания.

Яжте местни деликатеси

Когато пътувате в страни със собствени, често отличаващи се и фантастични кухни, какъв е смисълът да преследвате  наша вариация на традиционната коледна вечеря, с всички приблизително правилни съставки, но направено далеч от дома? 

Вместо това опитайте национални ястия като рибен амок (Камбоджа) или Масаман къри (Тайланд), хапнете суши от световна класа и сашими в Япония или фина пържола с чаша Малбек в Аржентина

Забавлявайте се

Да намериш нещо, което да е по-забавно от време прекарано с близките хора, е трудно. Но това не трябва да ви разваля почивката. А и ако изпиете няколко коктейла на тайландски плажен бар, заобиколени от танцьори с огньове, плувате в кристалните води на океан, изпълнен с биолюминесцентна светлина или гледате как китайските фенери изпълват нощното небе, със сигурност нещата ще се подобрят и носталгията по дома ще отиде на по-заден план .

Адаптирайте се към времето

Къси панталони, жилетки, бикини, шорти за плуване и сандали са чудесен избор (освен ако не гледате Северното сияние в Арктика). Оставете (странно модерния) ироничен коледен джъмпер у дома.

Направете нещо запомнящо се

Дните понякога могат да се размият, когато пътувате. Направете план да направите нещо малко по-различно на Коледа.

Изкачете се на най-високия връх на страната, в която сте, за да гледате изгрева. Плувайте с китови акули. Направете скок с парашут. Подредете специална вечеря под звездите.

Това преживяване ще ви помогне да погледнете назад в следващите години и да си спомняте с удоволствие: „На Коледа 2019 бях ...“

Празнувайте като местните

Пътуването е свързано с откриването на нещо ново. Няма причина това да спре на Коледа.

По света местните хора имат много различни и често странни обичаи и традиции, независимо дали е карането на ролкови кънки посред нощ, както във венецуелската столица Каракас или криенето на кисела краставичка в коледната елха, както правят германците.

Разберете как празнуват Коледа там, където сте и се включете.

Обичайте тези, с които сте

Коледа може да не е съвсем същата без къща, пълна с роднини и приятели. Но ако не можете да бъдете с тези, които обичате...

Дори и да пътувате самостоятелно, не прекарвайте деня сами (освен ако наистина не искате). Уверете се, че празнувате деня с приятелите си за пътуване или с нови приятели. Младежките хостели и хотелите с туристически услуги често организират специални събития, за да съберат всички. 

Направете добро

Известно е, че е по-добре да дадеш, отколкото да получиш. Вероятно е да не сте затрупани с подаръци, ако не празнувате у дома, но частта за даване е повече от възможна, когато пътувате.

Потърсете доброволчество или да помогнете на местен проект, независимо дали това ще означава да прекарате време в местно сиропиталище или училище, или ще участвате в проект за опазване на животни. 

Но проучете внимателно всички проекти, за да се уверите, че не влошавате и без това лоша ситуация, както се случва понякога.

Направете равносметка

Беше ли добра година? Когато една година свършва и започва друга, е подходящ момент да си припомните, да се замислите и да си дадете равносметка за нещата през последната година.

Пътуването далеч от дома е добра възможност да получите перспектива за домашния живот (работа, взаимоотношения ...), независимо дали това е мислене за неща, които се нуждаят от промяна или подобряване, или просто сте благодарни за това, което имате.

Това е моментът да заредите батериите за годината напред. Можете дори да започнете да планирате няколко нови пътешествия и приключения за новата година. 

Свържете се с близките си

Дори и да сте на хиляди километри разстояние, опитайте се да изпратите съобщение у дома или, още по-добре, да се обадите.

Ако успеете да намерите начин да се свържете, познатите гласове повишават коледното настроение и ще накарат и вас, и близките ви хора да бъдете по-усмихнати и радостни на празника.