Подготовка за една незабравима ски почивка (съвети)

  • Подготовка за една незабравима ски почивка (съвети)
    Подготовка за една незабравима ски почивка (съвети)

Зимата е любим сезон на мнозина, не само защото прави всичко наоколо да изглежда необикновено красиво, а и поради възможността за практикуване на различни любими спортове.

В случай, че сте решили да се отправите на ски почивка за пръв път, то може би някои съвети, свързани с багажа и екипировката, няма да са ви излишни. Ето и най-важните неща, на които трябва да обърнете особено внимание по време на подготовката за екскурзията:

Облекло

Задължително условие е да се снабдите с подходящо облекло, което включва яке и панталон от непромокаема, дишаща материя. Якето е добре да бъде с мембрана от гортекс (материя, която се използва в производството на зимна екипировка, включително и обувки). Когато се приготвяте за ски почивка, имайте предвид, че най-добрият начин да се защитите от студа и снега е като се облечете с три слоя дрехи. Идеалното облекло за втория стой (под якето) са поларените материи, които са леки, не са обемисти и топлят добре. Третият най-долен слой трябва да включва термо бельо – то е най-подходящо, тъй като не задържа влага.

Обувки

Обувките, които ще носите, докато карате ски, също трябва да се подберат внимателно. Те са доста тежки, така че при всички случаи гледайте да са ви удобни – да не са нито малки, нито големи. Едни неудобни обувки могат да се окажат сериозно изпитание за една весела ски почивка.

Подготовка за една незабравима ски почивка (съвети)

Ски

Що се отнася до самите ски, то може да си вземете такива под наем, но бихте могли и да си купите (за препоръчване да са втора употреба, като за начало – в случай че  искате да спестите пари). Гледайте да са около 10-15 см по къси от вашият ръст. Щеките също избирайте според ръста си, като следете лактите ви да са под прав ъгъл, когато ги опрете в пода.

Допълнителни аксесоари

Добре е да си купите и три четвърти термо чорапи за ски, които да ви пазят от студ, а също и ръкавици с мембрана от гортекс.

Друго нещо, което трябва да имате е каската, а също и ски маска, която да слагате под нея. Също трябва да се внимава с избора на размер – каската трябва да приляга добре към главата, а не да хлопа.

Аптечка

Тръгвайки на път е добре да помислите и за евентуална настинка, която може да ви споходи, така че се запасете с всички възможни лекарства и прахчета, които помагат в такъв случай. Въпреки че е зима, не пропускайте и слънцезащитния крем, балсам срещу напукване на устни, крем за ръце (студът изсушава кожата). Слънчевите очила също няма да са ви излишни, тъй като лъчите, които се отразяват в снега могат да бъдат много дразнещи за очите.

Подготовка за една незабравима ски почивка (съвети)

Документи и други полезни неща

Носете личната си карта винаги с вас, когато излизате в планината и следете телефонът ви да е с добре заредена батерия. Носете със себе си достатъчно вода и суха храна и не пропускайте да запишете номера на ПСС (планинска спасителна служба).

Подготовка за една незабравима ски почивка (съвети)

Като допълнение към всичко изброено ще споменем и фотоапарат, с който да запечатате многото весели мигове, по време на ски екскурзията. Разбира се, може да ползвате и камерата на телефона си, но един хубав фотоапарат винаги е за предпочитане.

 

Подготовка за една незабравима ски почивка (съвети)