Рейнбоу събирания или кои са Децата на дъгата

  • Рейнбоу събирания или кои са Децата на дъгата
    Рейнбоу събирания или кои са Децата на дъгата

Може и да не сте чували за това общество или по-точно за тези събирания по света почти всеки месец, наречени “Рейнбоу събирания” (Rainbow gatherings на английски). Причината е, че те не се рекламират, въпреки че всеки е поканен и който ги потърси по интернет страниците или форумите, ще може лично да получи информация за предстоящия или настоящ събор. Но какво представляват тези чудни “деца на Дъгата” и защо избират най-невероятните места на света за своите срещи?

За пръв път чух за тях през 2005 г., когато направиха “Български Рейнбоу” до село Визица в Странджа. Тогава още не знаех, че целта на тези “странни хипита”, както мислех за тях тогава, е да бъдат далеч от цивилизацията, за да могат да прекарат месеца колкото може по-естествено, уповавайки се само на даровете на дивата природа. Точно затова и се стреснах като видях как подминаваме селото и се забиваме дълбоко в гората, докато стигнахме чудесна поляна, с река в единия край, а наоколо всичко беше в палатки и лагери.

“Семейството на Дъгата” както сами се наричат, са миролюбиви, свободолюбиви хора от цял свят, които обичат природата, пътешествията и всяко живо същество. Вегетарианци са или поне на съборите не се яде месо. Започнали са като американска организация през 70-те години, която подкрепя мира в света, а сега идеята не е по никакъв начин политизирана или свързана с каквато и да било религия или идеология. Целта е хората да се чувстват като едно семейство, в което няма йерархия и лидери, както и да се прекара време в природата, далеч от цивилизацията и изкуствените ограничения цял месец. Всъщност ежемесечно все някъде по света има събирания, така че “семейството” се събира реално цяла година.

Въпреки че няма структура и изявени лидери, в Рейнбоу семейството винаги някой прави нещо абсолютно доброволно. Например, самото избиране на място за събор (все пак трябва да може да побере стотици, а ако е на световно ниво, и хиляди хора) не е никак лека задача. Поне месец по-рано доброволците проучват съответната държава, избират място, което трябва да е до чиста река, и уговарят условията с местните власти. Да, всичко е законно, а Рейнбоу членовете се славят като много добри “чистачи” на природни паркове. След месец събор на хора няма да откриете и един боклук.

Една от причините, освен тяхната любов към природата, е че на събора не се използва нищо “в торбичка”, а само природни и органични храни и продукти. Тоалетните се правят като дупки в земята, които се ограждат с клони, листа, всякакви естествени постройки, построени и украсени от доброволците. Кухнята е също направена от тях с дървени заграждения, камини от камъни и пещи в земята. Всеки може да вземе участие в готвенето. Ако сте гледали “Сървайвър” или предаване за оцеляване в природата, ще добиете представа за уменията, които тези хора развиват в гората, за да могат напълно естествено да живеят и осигурят комфорт на стотици хора сред дивата природа.

На обед и вечер около “главния огън” всички се събират, за да похапнат и попеят заедно, а музикантите минават с т.нар. “магическа шапка“, за да съберат дарения за храната утре. Цялата организация се издържа единствено и само на доброволни начала, а през деня всеки упражнява свободната си воля. Ако искате мързелувате, ако искате вземате участие в уъркшоповете, които все някой организира (по стрелба с лък, свирене на тъпан, дърводелство и какво ли още не). Езикът, който се ползва, е английски. В момента “семейството” пътешественици от цял свят, се е събрало в гориста местност в Северна Гърция, където ще бъде до 8-ми август, а наесен събор ще има в Турция. Всеки е добре дошъл, но само при условие, че “идва с мир”, обича природата и хората, и е казал сбогом на предразсъдъците!