Рим - забележителности за един уикенд

  • Рим - забележителности за един уикенд
    Рим - забележителности за един уикенд
  • Рим - забележителности за един уикенд
    Рим - забележителности за един уикенд
  • Рим - забележителности за един уикенд
    Рим - забележителности за един уикенд

Вечният град сякаш завинаги ще остане в топ 10 на пътешествениците по цял свят! По улиците му ще пристъпвате от епоха в епоха, ще ви се привиждат гладиатори, папи, императори, завоеватели и съвременни италианци, които пият еспресото си на шотове и оживено ръкомахат. Добре дошли в Рим!

 

Следва списък на основните забележителности в Рим, с които да започнете откриването на града.

КолизеумътМакар че днес е частично разрушен, Колизеумът (Il Colosseoще ви донесе усещане за мощ, величие и мъничко тъга, защото докато го разглеждате отвътре, може да ви се стори като силен воин, който вече е грохнал старец, завещал спомена за великите си подвизи. Наричан още Амфитеатър на Флавиите, Колизеумът е използван за зрелищни гладиаторски борби, имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции. Въпреки че хиляди са намерили смъртта си тук, днес монументът защитава правото на живот. От 2000 г. местните власти сменят цвета на нощното му осветление от бяло в златно всеки път, когато някой осъден на смърт е помилван или наказанието е отменено в някоя държава по света. Информация за билети и работно време тук. Открийте и 5 факта за Колизеума, които не знаете.

Площадът на Републиката (Piazza della Repubblica) и денем, и нощем гъмжи от хора. В близост са сградата на операта, базиликата на Микеланджело „Santa Maria degli Angeli e dei Martiri”, няколко от най- луксозните хотели в Рим и гара „Термини”.

Римският форум (Foro Romano) е бил централната част на древен Рим и средище на търговията, религията, съдебната система и... проституцията. Тук споменът за една велика империя живее в сърцето на модерния Рим. В момента това е най-обширната зона с останки от миналото в града и включва множество храмове, базилики, арки.

Площад Венеция (Piazza Venezia) – тук е дворецът „Венеция“, който днес е музей с богата колекция от картини, брюкселски килими, гоблени и сервизи от фин порцелан.
Красивата бяла сграда на площада е дворец в чест на Виктор Емануил II. Можете да седнете в зелената трева отпред и да съзерцавате искрящата белота на двореца сред шумните автомобили от едната страна, а от другата в по-тъмни тонове се разкрива търговска улица Виа дел корсо (
Via del Corso).

Пантеона (Il Pantheon) е най-добре запазената сграда от Древен Рим. Тук са гробовете на последните италиански крале: Виктор Емануил II, жена му кралица Маргарита и синът им Умберто I. Многоцветни мозайки украсяват пода, а над него погледът ви среща „погледа” на „Окото”– така е наречен отвореният купол, през който влизат светлина или капчици вода, когато вали, но… о, чудо – всичко остава сухо! Вгледайте се в пода под купола – тайната е в миниатюрните отводнителни каналчета, които отвеждат водата дълбоко под сградата.

Фонтанът ди Треви - Бихте направили всичко, за да се върнете в Рим, нали? Ето едно предложение: хвърлете монета във фонтана Ди Треви (Fontana di Trevi). Ако я хвърлите заедно с любимия, ще ви споходи семейно щастие. А хвърлите ли три монети - или ще се ожените скоро, или ще се разделите завинаги (а тук научете откъде идва традицията да се хвърлят монети във Фонтана ди Треви). Точно срещу фонтана е църквата „Св. Викентий и Св. Анастасий“, която папа Йоан Павел II е подарил на Българската православна църква. Влюбени от цял свят носят тук катинарчета с имената си, за да „заключат“ любовта си на оградата на църквата.

Площадът на народа/Пиаца дел пополо (Piazza del Popolo) е кръгъл площад, който се намира точно на северната порта на Древен Рим и е бил първата гледка на идващите в града. Но тогава освен красиви статуи е имало и убити хора, защото е бил място за публични екзекуции. В центъра на площада има древен египетски обелиск от времето на Рамзес I.

Площад Испания (Piazza di Spagna) и неговите 138 стъпала днес са най-известни с модните ревюта, които се правят там, и с пазара за цветя. Тук е фонтанът Баркача (Barcaccia, "Грозната лодка").

Площад Навона (Piazza Navona) е на мястото на древноримска писта за надбягване с колесници и затова още е известен и като Стадионът на Домициан. Тук са Фонтанът на четирите реки (Fontana dei Quattro Fiumi), Фонтанът на Нептун и Фонтанът на Мавъра.

Площад Санта Мария сопра Минерва” (Piazza Santa Maria sopra Minerva) или още „Площадът със слона” – доказателство, че в Рим има всичко… дори слон! Носи името на единствената готическа църква в Рим – „Санта Мария сопра Минерва”, построена върху храма на Минерва. Необичайната за Рим статуя на слон необичайно е наречена от римляните „Пиленцето”. Има предание, че ако докоснете опашката на слона, ще забогатеете. На този площад осъденият Галилео Галилей публично е заявил, че Земята не се върти и се е отрекъл от другите си научни убеждения, за да избегне по-суровото наказание.

Ватикана (Vaticano) е най-малката независима страна в света. Тук са църквата Свети Петър (Basilica di San Pietrо), площадът Св. Петър (Piazza San Pietro) и Ватиканските музеи, в които ще видите творенията на Микеланджело, Рафаело, Караваджо и др. Известната скулптура на Микеланджело “Пиета” (La Pietà, оплакването на Христос) ви посреща още като влезете в църквата, а Сикстинската капела (Cappella Sistina) е за финал. Бъдете тихи, докато я разглеждате - ако ли не, това ще ви бъде напомняно многократно с „Ш-ш-шт!” от разпоредителите, пазещи творението от високи тонове, фотоапарати и струпване на посетители. Няма как да не забележите и швейцарските пазачи на Папата – момчета на възраст между 19 и 30 години. Униформите им в ивици на червено, жълто и синьо са проектирани от Микеланджело. Подземията на Ватикана също са интересно място. Тук са саркофазите с папите и гробът на Свети Петър. На саркофага на папа Йоан Павел II, който е отрупан с цветя, плюшени играчки и писма, можете да оставите своя дар и да си пожелаете нещо съкровено. А сегашният папа можете да видите на живо всяка неделя от 12:00 ч., когато изнася реч и площад „Свети Петър” е запълнен докрай. Допълнителна информация за Ватикана тук.

Замъкът Сант Анджело (Castel Sant'Angelo) - Красотата му е окъпана в кръв! Този замък – резиденция на папите и хранилище за техните ценностие бил едновременно и затвор, където много са намерили смъртта си след мъчения. На моста пред замъка са се излагали телата на екзекутираните затворници. Статуите на ангели по него са дело на Бернини. Между Ватикана и Сант Анджело е изграден покрит коридор, използван от папите като път за бягство. В наши дни в крепостта има художествена галерия и музей с антики, артефакти, произведения на изкуството. Информация за работно време и билети тук.

Капитолийският хълм (Campidoglio или Monte Capitolino) според легендите е мястото, където близнаците Ромул и Рем са откърмени от капитолийската вълчица. По поръчение на папа Павел III Микеланджело на върха на хълма се оформя красивият площад Пиаца дел Кампидолио (Piazza del Campidoglio), който е заобиколен от три двореца, а отпред е свързан с широка стълба с намиращия се в подножието град. Днес в дворците са Капитолийските музеи (Musei Capitolini), където се съхраняват образци от римската култура от различни периоди. Информация за билети и работно време на музеите тук.

Устата на истината - Проверете дали любимият ви лъже с римския „детектор на лъжата” - Устата на истината (Bocca della Verità)! Според древно предание, ако излъжете  и пъхнете ръката си в „устата”, тя ще бъде отхапана. Устата на истината е известен барелеф, издялан от мрамор, с лице на мъж. Намира се на портика на църквата „Санта Мария ин Космедин” (Basilica di Santa Maria in Cosmedin). Счита се, че е била част от древноримски фонтан или е изобразявала езически бог.

Замъкът Кастел Гандолфо - Резиденцията на папатаДворецът, чиято площ е по-голяма от тази на Ватикана, се намира на 25 км югоизточно от Рим. Той е владение на Римокатолическата църква от далечната 1596 г. и може да се похвали с прекрасните Градини Барберини и красива гледка към езерото Албано. Освен с поддържани алеи и лехи, паркът ще срещне посетителите си и с археологически находки. Смята се, че в района на днешната папска вила се е намирала вилата на последният римски император от династията на Флавиите – Домициан. Замъкът беше отворен за посещение в началото на 2014 г. Повече информация за посещение на Кастел Гандолфо.

Прясна паста - Независимо дали ще изберете спагети, талятели, вермичели, фузили, фетучине, лингуине, папарделе, пене или някой друг от десетките видове паста в Италия, със сигурност ще си оближете пръстите. В Рим непременно опитайте сос с морски дарове (frutti di mare), които са винаги пресни - както и листенцата босилек, а пармезанът е току що настърган. Изберете прясната паста, която се прави с яйца.  

Пица - Италия е мястото, където да опитате пицата с най-вкусното тесто, с най-пресните продукти, топла-топла от пещта. Пригответе се да се срещнете с на пръв поглед странни плънки (като патладжан или настърган лук), но изненадващо вкусни! Можете да седнете в ресторант или да си вземете на парче (a tagglio), като я хапнете на крак. На много места, където продават пица на парче (търсете надпис Pizza d'asporto), трябва да си вземете номерче, да се наредите на опашката и да следите кога ще дойде редът ви на светещо табло.

Еспресо по италиански - Няма как да си представите Рим без аромата на кафе. Най-хубавото еспресо в света можете да пиете в легендарното кафене Tazza d’Oro, намиращо се точно до Пантеона. Зърната кафе се пекат на място и подобно на повечето римски кафенета тук няма столове – малките чашки се изпразват на дългия бар. Прочетете и 10-те божи заповеди на италианското кафе.

Хапване като италианците - Mamma mia! Италия е красива и вкусна. А когато сте в Рим, правете като римляните – изберете обикновен ресторант-тратория (trattoria), за да се насладите на разнообразие от паста, пици и салати, като задължително ги комбинирате с чаша вино. Ако искате по-изискано кулинарно преживяване, изберете ресторант (ristorante).

Сладолед и то какъв! - Няма как да сте в Италия и да не хапнете сладолед. Продава се на всяка улица, а изборът от вкусове изглежда безкраен. Лимоновият е наистина специален. Но не подценявайте шамфъстък (pistaccio), тирамису, английска супа (zuppa inglese), както и плодовите вкусове, които на повечето места се правят с истински плодове. Открийте и нашите съвети как да изберем перфектното джелато.

Магазини в РимРим е скъп град, така че не очаквайте ниски цени. Въпреки това по витрините ще откриете и изгодни неща, особено ако търсите кожени изделия (обувки, чанти, ръкавици и колани) и някои декоративни елементи (лампи и изделия от стъкло). Една от най-известните търговски улици е Виа дел корсо (Via del Corso), където ще намерите бутици за дамски костюми, бижута, обувки и т.н. Струва си да посетите и оживените пазари в центъра на Рим.

Нощен животРим има по нещо за всеки и именно това го прави наистина модерен град. След културната дневна обиколка идва ред на нощните приключения. Хубавите клубове не са в центъра, а извън него, но за сметка на това са много и с разнообразни стилове музика. След 23:00 часа повечето, които търсят забавление, отиват в квартал Тестачо (Testaccio). Районът е дом на много локали, вариращи от малки пиано барове до дискотеки.

Вече ви се ходи в Рим? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Рим!