Рождество – островът с милионите раци

  • Рождество – островът с милионите раци
    Рождество – островът с милионите раци

Остров Рождество получава необичайното си име заради датата на неговото откриване 25 декември 1687 г.

Главеният град е Флаинг Фиш Коув, където живее по-голямата част от населението, което наброява около 2000 души. Това всъщност е и най-старото селище. Около 70% от жителите са етнически китайци, 20% са наследници на европейски заселници и около 10% са малайци. В миналото основен поминък на хората е бил добивът на фосфати, но с окончателното затваряне на мините през 1998 г. туризмът придобива първостепенно значение

До отварянето на първите мини за добив на фосфати през XIX в. островът е необитаем от хората. Дивата природа на острова е била незасегната от човешко действие и екосистемите.

Растителността на острова е представена от мусонни гори, които се състоят от 25 дървесни вида. Папрати, орхидеи и лиани виреят доста добре във влажния микроклимат, който се формира под короната на най-високите дървета. Местни за острова са 125 растителни вида, като 18 са ендемити. По-голямата част от острова попада в рамките на национален парк, създаден с цел съхранението на уникалното биологично разнообразие на Рождество. 

Най-забележителните видове на острова са морските птици и сухоземните крабове. Интересното е, че на острова живеят над 20 вида раци. Два от тях са изключително интересни и носят голяма слава на oстровa. Сред тях е и големият кокосов краб, който е най-големият представител на членестоногите на Земята. 

Рождество – островът с милионите раци
Снимка: wikipedia.org

Често Рождество е наричан „червеният остров, тъй като всяка година червените крабове на острова, които според изчисления са с численост около 100 млн. екземпляра, правят огромен преход през острова, за да осъществят размножителния си ритуал. През по-голямата част от годината раците живеят във високите централни части на острова, където е гората.

С настъпването на влажния сезон през ноември мъжките раци масово започват да се спускат към океанското крайбрежие. Процесът е доста интересен за наблюдаване и е причина за идването на туристи към иначе непопулярната дестинация, което е остров Рождество.