САЩ ще приема чуждестранни туристи от ноември

  • САЩ ще приема чуждестранни туристи от ноември
    САЩ ще приема чуждестранни туристи от ноември

След 18-месечна забрана за повечето входящи пътувания властите САЩ са готови да облекчат строгите си гранични правила, за да позволят на ваксинирани пътници да влязат в страната.

САЩ затвориха границите си за повечето туристи още през март 2020 г. – в началото на пандемията COVID-19. Докато много страни по света смекчиха ограниченията си за международни пътувания – включително съседна Канада, която премахна ограниченията за влизане за ваксинирани американски и международни туристи, САЩ до сега не бяха обявиха планове за облекчаване на строгата си гранична политика.

Това обаче ще се промени, когато Белият дом въведе нова политика, която ще позволи на много ваксинирани пътници (включително тези от ЕС и Великобритания) да посещават САЩ от ноември. Понастоящем пътниците, които през последните 14 дни са били във Великобритания, европейската Шенгенска зона, Република Ирландия, Китай, Иран, Бразилия, Южна Африка и Индия, са забранени за влизане в САЩ с малки изключения.

Белият дом взе решение пътниците да трябва да покажат доказателство за ваксинация преди да се качат на самолета си. Ваксинираните пътници все още ще трябва да представят отрицателен резултат от теста за COVID-19, както и ще се изисква система за проследяване чрез договори за входящи пътници.

Новата политика ще бъде стъпка към по-реципрочно споразумение за международни пътувания между САЩ и Великобритания и ЕС. Обединеното кралство вече облекчи ограниченията си за пътуване, като позволи на ваксинираните американци да влязат в страната от август.

Още през юни САЩ бяха добавени към „белия списък” на ЕС, който позволи на американците да пътуват до ЕС без карантина, но на 12-и септември беше премахнат от списъка поради скок в случаите в САЩ. Премахването на САЩ е просто препоръка към държавите-членки на ЕС, което означава, че отделните държави могат да създадат свои собствени правила дали все пак да разрешат пътуване. Редица европейски държави наскоро затегнаха ограниченията си за пътуващите в САЩ, но много други, като Италия и Франция, все още разрешават входящи пътувания с изисквания за представяне на негативен PCR тест и ваксинационен паспорт.