Село Чавдар пази спомени от неолита

  • Село Чавдар пази спомени от неолита
    Село Чавдар пази спомени от неолита

Има едно село, недалеч от София, за което искаме да ви разкажем.

То е разположено в Златишко-Пирдопската котловина, в подножието на Стара планина, на около 70 км от столицата. Нарича се село Чавдар и е единственото селище в Община Чавдар с население от 1100 жители. Това го нарежда на 8-мо място сред най-малките общини в България. Съседни са му градовете Златица и Пирдоп.

Макар и непретенциозно на пръв поглед, мястото определено има с какво да ни впечатли. Още в праисторически времена, местността е обитавана от хора. Те са разполагали къщите си край река Тополница, за да могат да използват водата за нуждите си. Именно в селищната могила край реката е открито раннонеолитно селище, датирано от 6200 г. пр.н.е. Там са намерени каменни оръдия на труда, както и уникално изрисувани керамични изделия.

Село Чавдар пази спомени от неолита
Снимка: wikipedia.org

При разкопките в селото е открит и меч, датиран от IV век пр.н.е. Сред останалите находки са: глинени съдове и монети, но от по-късен период. Всички тези антики могат да бъдат видени в историческия музей в град Пирдоп, както и в Археологическия музей към БАН в София.

Село Чавдар пази спомени от неолита
Снимка: wikipedia.org

В случай, че посетите селото, не пропускайте да отидете и до "Казаните", обявени за природна забележителност през 1970 г. За да стигнете до тях, трябва да минете през местността "Бостанлъка", разположена по поречието на река Тополница. След това имате избор – или да вървите по течението на реката, или да минете по горската пътека. Вторият начин е за предпочитане. "Казаните" се намират в дола "Беререй", точно на устието на "Злото дере". Самият феномен представлява пет водопада, разположени между три огромни скали. Те са свързани помежду си чрез големи дупки, с диаметър около 5 метра, като всяка следваща е по-голяма. Водата е студена и бистра, а растителността – буйна.

Село Чавдар пази спомени от неолита

Друго интересно място за туризъм е Археологически парк "Тополница", намиращ се едва на няколко минути път от селото. Впечатление прави модерната сграда на археологическия музей, под който са разположени неолитните жилища. Паркът разполага с пет неолитни къщички, като три от тях се предоставят за нощувки на желаещите да се докоснат до бита на предците ни. Самите къщички са изградени от преплетени колове и глина, а вътре се помещават пещ, зърнохранилище, маса и столове. Масичката и столовете са необичайно ниски, като върху тях са сложени животински кожи. Ако наистина решите да нощувате там, ще се наложи да спите върху нар, който е разположен върху импровизиран втори етаж. До него се стига по дървена стълбичка. Да не пропуснем да споменем и нещо интересно – всяка къщичка си има име.

Село Чавдар пази спомени от неолита
Снимка: wikipedia.org

Ежегодно в селото се провежда събор на връх Св. Петка, носещ името на светицата, покровителка на село Чавдар. От това място се открива уникална гледка – вижда се цялата Златишко-Пирдопска котловина, а също и река Тополница. Върхът е с надморска височина от 650 м. Преди 120 години там е поставен камъкът, с който се отдава почит на Св. Петка.

През февруари 2008 г. жителите на селото започват строеж на параклис в местността. Само за три месеца проектът е завършен, като са построени още беседка, сцена и място за отдих. В момента пътят до местността е напълно подновен, поддържа се и екопътека през гората.

Друго ежегодно събитие е честването на Гергьовден в манастирчето "Св.Георги", като и на двете места се правят курбани от жертвени агнета.

Може би вече сте избрали следващата си туристическа дестинация?

Автор: Вероника Иванова