Село Забърдо – в края на родопските пътища

  • Село Забърдо – в края на родопските пътища
    Село Забърдо – в края на родопските пътища

Едно отклонение от пътя АсеновградСмолян, 12 км по виещото се родопско шосе и... след последния завой пред очите ви изниква холивудски надпис „Добре дошли в Забърдо“.

Човек не очаква точно такава гледка в Родопите.

Но ако очаквахме всичко, което виждаме, пътуването нямаше да има особен смисъл.

Всъщност Забърдо (с ударение на "а") не е толкова холивудско (нищо, че надписът свети нощем). Но със сигурност е село, което трудно ще забравите. 

35248

Основната улица се вие нагоре и ви отвежда в центъра на селото. В градините от двете страни на пътя дори и в обедния пек копаят и сеят усмихнати хора. Когато минаваме покрай тях, те спират работа, за да ни помахат.

35243

Гумите на камиона са покрити с одеяла, за да се запазят.

На мегдана на Забърдо има големи дървена беседка, в които да вземете въздух и да изпиете една бира на сянка. До нея се намират модел на старобългарска юрта и дървена въртележка (диаметър 6 метра), възстановена преди няколко години по спомени и снимки от 19-и век. 

35247

Няма как да не ви направи впечатление колко спретнато е селото. Ще видите много от старите родопски къщи, на повечето от тях има знак за образцов дом.

35245

Саксии с цветя навсякъде. Спирката на автобусите прилича повече на горски заслон, а склоновете и иглолистните гори около селото са изкушение, на което да се отдадете с раница на гръб.

35240

Какво да видите в село Забърдо и околностите

В околностите на селото има останки от древна крепост (има табели, последвайте ги). Оттук тръгва и отлично маркирана пътека към Чудните мостове (2 часа, около 5 км, маркировката е в жълто, нова е, но следете внимателно да не пропуснете отклоненията). Маршрутът към Чудните мостове преминава през широколистни и иглолистни гори, през живописни родопски поляни с купи сено, през няколко поточета. На няколко места има и дървени маси и пейки за обяд с гледка към меките извивки на планината.

35246

35244

35242

34455

35241

Полезна информация: В село Забърдо има къщи за гости, можете да спите и в района на Чудните мостове. Разстоянието от Пловдив е 67 км, а от Смолян – 53 км. Можете да направите и по-дълъг преход, като от Чудните мостове продължите през хижа Кабата към село Орехово или хижа Персенк.

Открийте още идеи за селски туризъм.

Открийте още идеи за маршрути в Родопите.