Северна Корея - неща, които трябва да знаете, преди да тръгнете (Част 1)

  • Северна Корея - неща, които трябва да знаете, преди да тръгнете (Част 1)
    Северна Корея - неща, които трябва да знаете, преди да тръгнете (Част 1)

Някога чудили ли сте се какво е да пътувате в отшелническото кралство Северна Корея? 

От местните закони до всякакви други ограничения, ето какво трябва да знаете, за да сте в безопасност, ако пътувате до Северна Корея.

1. Политическата ситуация в Северна Корея

Докато мирът се поддържа съгласно споразумение за примирие, двете части на Корея все още са технически във война и междукорейските отношения са изключително напрегнати. Ситуацията със сигурността на Корейския полуостров може да се влоши с кратко предупреждение.

Северна Корея е комунистическа държава; може да се предположи, че ще бъдете под наблюдение през цялото време. Севернокорейският държавен служител по сигурността следи отблизо дейностите и разговорите на чужденци. Хотелските стаи, телефоните и факс машините могат да бъдат наблюдавани и личните вещи в хотелските стаи могат да бъдат претърсени.

Северна Корея е затворено общество с малко, ако има такава, информация за вътрешнополитическите събития. Въпреки че достъпът до международни сателитни телевизионни канали е наличен в хотели, използвани от чужденци, такъв достъп може да бъде намален при криза. Граждански вълнения, вътрешна нестабилност и/или ескалация на напрежението на Корейския полуостров могат да възникнат бързо и може да получите малко или никаква информация за това от местните медии или власти.

2. Туризъм в Северна Корея

Това е държава, в която пълното подчинение на държавата е норма. В Северна Корея няма „несъгласие“ и пътуващите трябва да се придържат към това или просто да не пътуват там. Любопитството може да доведе до неприятности за вас или вашия водач в Северна Корея.

Туризмът в Северна Корея е различен от всяко друго пътуване, което сте преживели по света. Всяко ваше движение се контролира, наблюдава и внимателно планира от правителството. Повечето, ако не и всички обиколки, в крайна сметка се управляват от Корейската международна туристическа компания и ще бъдат техните водачи, които ще ви покажат наоколо.

Забравете каквито и да било понятия за независимо, приключенско или самостоятелно пътуване, в Северна Корея просто не става по този начин.

Пътуването в цялата страна е възможно само като част от обиколка с екскурзовод. Самостоятелното пътуване не е разрешено, не трябва да напускате хотела си без водач, изобщо няма да имате право да пътувате в системата на градския транспорт и вие и вашият водач ще бъдете наказани, ако нарушите правилата.

Ако не сте готови да приемете сериозни ограничения в движенията и поведението си, не трябва да отивате в Северна Корея.

3. Ограничения за влизане в Северна Корея

Има някои националности, на които дори не е разрешено влизането в Северна Корея. Южнокорейците нямат право да влизат и има съобщения за трудности по отношение на израелски, американски, британски и японски граждани. През януари 2010 г. обаче Северна Корея премахна ограниченията за американските граждани, които сега могат да посещават по всяко време на годината. Специализирана севернокорейска туристическа агенция може да ви помогне да подредите сложните и постоянно променящи се разпоредби. 

4. Пълен контрол

Когато пристигнете в Северна Корея, вашият водач ще вземе паспорта ви и ще го запази от „съображения за сигурност“. 

Също така, граничните служители редовно конфискуват мобилните телефони на посетителите при пристигане, връщайки телефона само при заминаване.

Няма да имате достъп до никого или нещо, което не е част от вашето оторизирано турне. Няма да получите представа за това как живеят местните севернокорейци. Обиколката ви ще бъде силно хореографирана, за да посещавате само оторизирани места, да пазарувате в одобрени магазини и да говорите само с официални водачи.

Не нарушавайте нито едно от правилата на обиколката; това ще изложи вашия водач на риск. Той/тя ще бъде подложен на затвор и дори изтезания, за подпомагане на вашия „шпионаж“. Направете това, което правят водачите, хвалете всяка спирка от обиколката си и запомнете правилото „Ако нямате какво добро да кажете, изобщо не го казвайте“.