Шпада Диамантина и нейният Омагьосан кладенец

  • Шпада Диамантина и нейният Омагьосан кладенец
    Шпада Диамантина и нейният Омагьосан кладенец

Едно много красиво и чудновато място е Омагьосаният кладенец, който се намира в бразилския Национален парк „Шапада Диамантина”.

Той е с големина от 152 хил. хка и се намира в североизточната част на Баия, близо до Салвадор. Там ви очакват странни, фантастични скални образувания над земята, система от кварцитни пещери с кристално чисти езера, подземни реки, необичайни скални образувания, планински масиви, подземни реки, водопади, долини и планини.

„Шапада Диамантина” е обявен за национален парк през 1985 г., като районът е със смесен терен, състоящ се от зелени склонове и червено-скални участъци, подхранвани от подземната водна система, контрастираща с близкия сух климат.

Шпада Диамантина и нейният Омагьосан кладенец
Снимка: wikipedia.org

Ако сте в намиращият се наблизо град Салвадор, можете да го посетите, като вземете автобус, но имайте предвид, че разстоянието е близо 430 км и пътуването отнема около 6 часа в посока. Климатът в Шапада Диамантина  е благоприятен и го прави целогодишна дестинация, но вечерните бури осигуряват почти седем стъпки на валежи годишно.

В Национален парк Шапада Диамантина се намира природното чудо на БразилияОмагьосаният кладенец. Едно от най-важните неща, които трябва да споменем е, че там не бива да се хвърлят монети. Той представлява езеро, разположено в доломитна варовикова пещера и съдържа една от малкото популации на слепи сомчета, които са ендемични за района. Мястото е известно най-вече с почти магическата си прозрачна вода, която е толкова кристална, че през нея се вижда в детайли всичко по дъното на пещерата.

Шпада Диамантина и нейният Омагьосан кладенец

Дълбочината на Омагьосания кладенец достига приблизително 36 м, а годишно той бива посещаван от приблизително 7000 туристи. Имайте предвид, че за да го зърнете, трябва да си заплатите входна такса. Пещерата е дом на повече от 10 вида прилепи и понякога се посещава от жаби и змии.

Броят на посетителите във всяка група е ограничен, за да се опазва крехката екосистема, а плуването във водата е забранено от 1990 г. насам. Най-доброто време да отидете и да видите това приказно място е от април до септември. Тогава ъгълът на слънцето пада по такъв начин, че осветява ярко синята вода.

Районът на Националния парк в продължение на много години бе пазен в тайна, за да се предотврати контрабандата на диаманти, но невероятната природа бе открита от туристите. В наши дни обаче освен до Омагьосания кладенец, можете да се разхождате из парка с велосипед, кану или пеша.