Сицилия: Забележителности, които не са за изпускане

  • Сицилия: Забележителности, които не са за изпускане
    Сицилия: Забележителности, които не са за изпускане

Когато мислим за Италия, обикновено въздишаме замечтано “Ах, тази Италия!”. Но щом говорим за Сицилия, ще ни трябва още по-замечтана и романтична въздишка. Сицилия е един от стълбовете на средиземноморската култура, безкрайното място за среща между Изтока и Запада, Африка и Европа. Този прекрасен остров е едно от най-привлекателните места в Европа, което предлага за всеки по нещо - прекрасни плажове, страхотна храна, архитектурни съкровища, пушещи вулкани, артистичен дух, красиви рибарски селца. Казват, Сицилия не е просто дестинация, Сицилия е състояние на духа. 

Палермо

Палермо може да се сравни с нешлифован камък, красив, объркан и предизвикателен. В тази бивша столица на крале и емири цари очарователен хаос от периоди и стилове. Към екзотичната смесица прибавяме и това, че Палермо е модерен пристанищен град. Синтез от арабско-нормански и бароков разкош, полят с мавританска бъркотия е само част от вълнуващата история на града. Палермо е владян от финикийци, византийци, римляни, бил е дом на еврейски търговци, гръцки занаятчии, персийски художници и берберски роби. Това невиждано разнообразие е причината да се роди сложната градска култура на Палермо, която буквално ще ви омагьоса. В града има редица манастири и крепости, великолепна катедрала, художествени галерии и добър археологически музей. 

39953

Не пропускайте Двореца на норманите, построен през 9-и век като крепост, а по-късно превърнат в кралска резиденция. Тук се намира и едно от най-големите постижения на норманската архитектура - Капела Палатина (Cappella Palatina). Тук може да разгледате едни от най-добре запазените византийски мозайки, които изобразяват Христос Пантократор с евангелистите. Уникалните творения са плод на съвместната работа между сирийски мюсюлмани и византийски християни и показва една уникална смесица между ислям и християнство. 

Монреале

На няколко километра от Палермо, в предградията на градчето Монреале, на върха на един хълм се намира една от най-добрите катедрали в Сицилия, датираща от 12-и век. Тази катедрала пази много тайни, както и един от най-добрите цикли от средновековни мозайки в Европа. Мозайката икона на Томас Бекет, светец за Католическата и Англиканската църква, убит в Кентърбърийската катедрала, е най-ранното негово изображение. Целият цикъл от Стария Завет е изобразен на мозайките по апсидата и наоса, а чудесата на Новия Завет са разказани от мозайките по коридора. В дъното се е приютил прекрасния иконостас със сплетени арки. Всичко това заедно с прозорци в арабски стил и прозорци с готическа роза създават един величествен и грандиозен интериор.

39950

Удоволствието не свършва дотук, защото разходката в градината е не по-малко приятно преживяване. Сред екзотични цветя, дървета и арабски фонтани ще се потопите в спокойствие и блаженство. Подарък за очите и сетивата е прекрасната гледка към града и долината. 

Вулканът Етна

Най-голямото природно чудо на Европа е живо и няма как да не бъде видяно. Да се разходиш в близост до кратерите на този силно летлив вулкан си е истинско преживяване, което не може да се опише просто с думи. Вулканът Етна е най-високият в Европа, височината му е около 3323 м, но варира в зависимост от изригванията и залежите на лава. Въпреки че вулканът е активен и строежите в подножието му се избягват, забавления тук не липсват. През зимните снежни месеци тук е рай за скиори, а за любителите на катеренето и преходите е почти целогодишен рай. Имайте предвид, че достъпът може да бъде ограничен в случай на опасност, така че ако искате да планирате добре посещението си, може да се свържете с Регионален парк Етна, откъдето да получите информация за моментното състояние и маршрути (тук).

39949

Агридженто, Долината на храмовете

Само на няколко километра от самия град Агридженто сред маслинови горички и бадемови градини се намира Долината на храмовете. Този голям археологически обект обхваща разрушения древен град Акрагент (Агригент) с останки от седем древногръцки дорийска храма, датиращи от 5-и век пр.н.е. Храмът на Съгласието (Temple of Concord) е най-добре запазеният дорийски храм в цяла Сицилия.

39947

В близост до него се намира най-старото от светилищата - Храмът на Херкулес, чиито осем колони са били издигнати наново, за да се възстанови представата за първоначалното му величие. Не пропускайте и Храма на римската богиня Юнона (гръцката богиня Хера).

Таормина

Ако сте пристрастени към невероятни и спиращи дъха гледки, то тогава няма как да пропуснете най-известният и атрактивен курорт на острова - Таормина. Дори самият Гьоте след своите италиански приключения пише за Таормина “най-голямото произведение на изкуството и природата". И днес много писатели и творци обичат да се заселват тук, привлечени и омагьосани от светлината и духа на Таормина. Симпатичното градче е кацнало закачливо на планински връх откъдето се открива зашеметяваща гледка към Йонийско море, а зад него гордо стои Етна.

39952

Като всеки курортен град и този е пълен с ресторанти, магазини, плажове, вили и хотели. Но това, което го прави по-специален, е историческото му наследство. Гръцкият амфитеатър, който е известен с панорамната си гледка към планината Етна и към морския бряг, се използва за концерти, пиеси, летни фестивали. Разходката в стария град по каменните улички, оградени от средновековни стени, е истинско удоволствие. Ако искате да разгледате някои уникални хотели, то включете в списъка Сан Доменико Палас (San Domenico Palace), построен в реставриран средновековен манастир и Вила Анджела (Villa Angela), издълбан в скалите над града. 

Сиракуза

39945

Архимед, Платон и свети Павел са обичали този град и най-вероятно са имали добри причини за това. Сиракуза е бил един от най-важните градове на древния гръцки свят, достоен конкурент на Атина в миналото, а в гръцка и римска Сицилия е бил най-важният град. Суперлативите не спират дотук, защото Сиракуза е бил и един от най-красивите градове. Очарователните тесни улички в стария град крият редица съкровища, а Катедралата някога е била древен Храм на Атина, чиито колони и стени все още могат да бъдат видени в рамките на църквата. Разходете се в миналото и като разгледате най-старата миква в Европа, която е специална част от юдейското наследство. Не пропускайте и Гръцкия театър, който се намира в Археологическия парк и датира от 5-и век пр.н.е. Освен това може да се похвали с над 60 реда седалки. Имайте предвид, че през май и юни тук се провеждат фестивали с класически театър. В парка ще откриете и Римски амфитеатър, мистериозна кариера пълна с истории и още много тайни от миналото. Сиракуза си е изградила репутацията на “интелектуална” алтернатива спрямо другите известни курорти, така че определено си заслужава да бъде посетена.

Сицилианска кухня

Сицилианската кухня е удоволствие не само за стомаха, но и за душата. Прочути със своите кулинарни умения, сицилианци определено ще ви изненадат. Само няколко от тайните на тази великолепна кухня, като сладко-кисел патладжан (капоната), са успели да прекосят пролива Месина и да се сдобият със слава по света. Затова докато сте в Сицилия, опитвайте всичко. Не пренебрегвайте и храната по уличните щандове и сергии, където ще намерите: Sfincione - леко пикантна пица с аншоа, риган, галета, доматен сос; Arancini - пържени оризови топки, пълни с месо или зеленчуци; Pani ca’ meusa - сандвич с телешко месо за хора със силни стомаси и още много други. Задължително си оставяйте място за десерт, защото при тях изкушенията не са по малко: Cannoli - хрупкави сладкиши, пълни с рикота, захаросани плодове и шоколад; Cassata - десерт, направен от подсладена рикота, захаросани плодове, бадеми, паста и пандишпан; Сладолед (Gelati) - сицилианците все още твърдят, че те са “изобретили” сладоледа, така че тук може да опитате някои от най-добрите сладоледени вкусове. Разбира се всичко това трябва да бъде полято с ароматно сицилианско вино.

39943

Еолийските (Липарски) острови

Тези възхитителни острови, намиращи се на север от Сицилия, са задължително приключение, което трябва да си подарите. Те са седем на брой и всички имат вулканичен произход. Ще се насладите на изключителни плажове и фантастична кухня, особено що се отнася до морски дарове. Ето какво предлага всеки един от тях:

39942

Липари е най-големият и населен остров, и е единственият от архипелага, на който можете да откриете плаж с бял пясък. Остров Вулкано предлага жълти серни бани и вулканични кратери. Селина е най-високият и зелен остров от групата. Той може да се похвали с два симетрични вулкана. Панареа е най-малкият, но и най-първокласен от островите. Той е убежище за заможни туристи и луксозни яхти. Стромболи често е наричан “черния гигант”, а на самия остров има само две села, разделени от потоци гореща лава. Подобно на Етна едноименният вулкан на острова е постоянно действащ и тътени се чуват доста често. Аликуди и Филикуди са острови без модерни удобства и без течаща вода, но за сметка на това са рай за гмуркачи, ентусиасти и всеки, който обича мира и самотата.