Скалата, която е древен вестник

  • Скалата, която е древен вестник
    Скалата, която е древен вестник

Вестниковата скала (Newspaper Rock) е нещо като голям, древен вестник, който е останал от древните общества до наши дни.

Скалата с размери 19 кв.м. и се намира в горната част на каньона Индиън Крийк, в Сан Хуан, Юта. Тя е изпъстрена с древни индиански петроглифи – издълбани рисунки по скалата отпреди 2000 години.

37782

Такива има на много места в САЩ, но тези са един от най-големите, най-добре запазените и с най-лесен достъп в югоизточната част на страната. Рисунките, които могат да се видят, са на хора, животни и абстрактни форми, като всички те представят света на местните индиански култури.

Древните артисти са изрисували над 650 фигури на скалата, които са издялкали с остри предмети. Интересното е, че горният слой на скалата е по-тъмен и когато е изстърган, под него се появава по-светла скала.

37780

Първите подобни произведения са отпреди 2000 години от народа Анасази, а идеята по-късно е доразвита от техните наследници. Най-новите творби са от началото на 20-и век от модерни изследователи, които са оставили инициали и имена около индианските рисунки. В наши дни около обекта има ограда, която държи туристите надалеч от повърхността на скалата.