Сплит въвежда нови правила заради големия туристически поток

  • Сплит въвежда нови правила заради големия туристически поток
    Сплит въвежда нови правила заради големия туристически поток

Разположеният на брега на Адриатическо море Сплит е един от най-посещаваните градове в Хърватия.

Той е с население от малко над 150 000 души, а на година посреща над 2 млн. туристи. Именно заради огромния наплив на посетители там местните власти са решени да вземат мерки, за да гарантират по-спокоен живот за жителите на Сплит.

Местната управа излезе със становище, че всички чуждестранни посетители са добре дошли, но е необходимо да се въведат нови правила. Те трябва да се следват заради комфорта на местните, както и за да бъде запазена приятната атмосфера на града. 

Сред предвидените мерки е спазването на тишина през нощта, тъй като гражданите на Сплит виждат това като основен проблем към днешна дата. Освен това грубото отношение на туристите няма да се толерира, а също така те ще трябва да бъдат облечени „подходящо”, когато се разхождат из града.

По информация, предоставена от кмета на града, при неспазване на последната разпоредба ще бъде налагана глоба в размер на 67 евро в момента на нарушението. В случай, че се стигне до процедура за доказване на нарушението, глобата може да достигне до 134 евро.

Вторият най-голям град в Хърватия и най-големият в страната на Адриатическо море е една от най-привлекателните дестинации в страната за туристите. През последните години обаче притесненията на местното население заради нарасналия поток от посетители растат. Много от гражданите се оплакват от прекаления шум, както и от лошото отношение на чужденците там.