Стадионите на Евро 2024

  • Стадионите на Евро 2024
    Стадионите на Евро 2024

Шампионатът по футбол Евро 2024 в Германия се провежда в десет впечатляващи градове, всеки с уникални характеристики и история, които ги правят идеални домакини за турнира. В тази статия ще разгледаме стадионите в тези градове и какво могат да очакват феновете, когато се събират, за да гледат как най-добрите отбори в Европа се състезават за футболната слава.

Олимпийският стадион (Olympiastadion) в Берлин, с капацитет от 74 000, е емблематично място за мачовете от Евро 2024. Този исторически стадион, първоначално построен за Летните олимпийски игри през 1936 г., е бил сцена за множество значими събития, включително финала на Световното първенство по футбол през 2006 г. Грандиозната му архитектура и модерни съоръжения го правят перфектна среда за мачове от висок профил, включително един четвъртфинал и самия финал на първенството.

Olympiastadion

Мачове на Олимпийският стадион:

Испания срещу Хърватия - 15 юни

Полша срещу Австрия - 21 юни

Холандия срещу Австрия - 25 юни

Осминафинал – 2A срещу 2B – 29 юни

Четвъртфинал - 6 юли

Финал - 14 юли

В Мюнхен "Алианц Арена" ще приеме няколко ключови мача. Известен със своя впечатляващ екстериор, който може да променя цветовете си, за да отразява играещите отбори, "Алианц Арена" е чудо на модерния дизайн на стадиона. С капацитет от 75 000 места, той предлага електрическа атмосфера, особено след като е дом на Байерн Мюнхен, един от най-успешните футболни клубове в Европа. Най-съвременните удобства на залата осигуряват първокласно изживяване за феновете и играчите.

allianz arena

Мачове на “Алианц Арена”:

Германия срещу Шотландия - 14 юни

Румъния срещу Украйна - 17 юни

Словения срещу Сърбия - 20 юни

Дания срещу Сърбия - 25 юни

Осминафинал – 1E срещу 3A/B/C/D – 7 юли

Полуфинал - 9 юли

Фолкспаркщадион в Хамбург, с капацитет от 57 000, също ще бъде важно място за Евро 2024. Известен със своята страстна футболна култура, този стадион е бил домакин на множество международни мачове като например през Евро 1988, Световното 1974 и 2006. Оживената атмосфера на стадиона на Хамбургер ШФ и отличните гледки го правят идеално място за феновете да станат свидетели на вълнуващи мачове.

Volksparkstadion

Мачове на Фолкспаркщадион:

Полша срещу Холандия - 16 юни

Хърватия срещу Албания - 19 юни

Грузия срещу Чехия - 22 юни

Чехия срещу Турция - 26 юни

Четвъртфинал - 7 юли

МХП-Арена в Щутгарт с 60 000 места е друго ключово място. Този стадион е известен със своя модерен дизайн и отлични съоръжения, което го прави любим сред феновете. Неговият прибиращ се покрив гарантира, че мачовете могат да продължат независимо от метеорологичните условия, осигурявайки комфортно изживяване при гледане.

Stuttgart stadium

Мачове на МХП-Арена:

Словения срещу Дания - 16 юни

Германия срещу Унгария - 19 юни

Шотландия срещу Унгария - 23 юни

Украйна срещу Белгия - 26 юни

Четвъртфинал - 7 юли

Ред Бул Арена в Лайпциг, която може да побере 42 000 зрители, олицетворява нарастващата футболна култура на града. Този модерен стадион, дом на РБ Лайпциг, се отличава с отличителен дизайн и осигурява интимна атмосфера, която приближава феновете до действието. Това е и най-големият стадион в региона, известен преди като Източна Германия.

red bull arena

Мачове на стадион Ред Бул Арена:

Португалия срещу Чехия - 18 юни

Холандия срещу Франция - 21 юни

Хърватия срещу Италия - 24 юни

Осминафинал – 1D срещу 2F – 7 юли

Сигнал Идуна Парк в Дортмунд, с впечатляващия си капацитет от 81 365 места, е известен със своята невероятна атмосфера и страстни поддръжници. Известен като един от най-шумните стадиони в света, „Жълтата стена“ на южната трибуна на Дортмунд е легендарен. Самият размер на това място и ентусиазираната публика несъмнено ще създадат вълнуваща среда за мачовете, на които е домакин.

dortmund stadium

Мачове на стадион Сигнал Идуна Парк:

Италия срещу Албания - 15 юни

Турция срещу Грузия - 18 юни

Турция срещу Португалия - 22 юни

Франция срещу Полша - 25 юни

Осминафинал – 1A срещу 2C – 29 юни

Полуфинал - 7 юли

Райненергищадион в Кьолн, с 50 000 места, съчетава исторически чар с модерни удобства. Стадионът е неразделна част от германския футбол от десетилетия и продължава да предлага отлична среда за феновете. Известен с домакинството на финала на Купата на Германия за жени от 2010 г. насам, стадионът в Кьолн е дом на ФК Кьолн. За отбелязване е, че стадионът беше домакин на финала на Лига Европа на УЕФА през 2020 г. между Севиля и Интер Милано, където първият осигури шестата си титла в Европа.

cologne stadium

Мачове на стадион Райненергищадион:

Унгария срещу Швейцария - 15 юни

Шотландия срещу Швейцария - 19 юни

Белгия срещу Румъния - 22 юни

Англия срещу Словения - 25 юни

Осминафинал – 1B срещу 3A/D/E/F – 30 юни

Меркур-Шпийл Арена в Дюселдорф, с капацитет от 54 600, е друго важно място за турнира. Евро 2024 ще бъде първият голям турнир, който ще се играе в т.нар. „Дюселдорф Арена“, която е дом на Фортуна Дюселдорф.

Merkur Spiel-Arena

Мачове на Меркур-Шпийл Арена:

Австрия срещу Франция - 17 юни

Словакия срещу Украйна - 21 юни

Албания срещу Испания - 24 юни

Осминафинал – 2D срещу 2E – 1 юли

Четвъртфинал - 6 юли

Дойче банк Парк във Франкфурт, който побира 51 500 зрители, е стадион с богата история и силна футболна култура. Това място е видяло множество вълнуващи мачове и ще бъде ключово място за Евро 2024. Домът на отбора от Бундеслигата Айнтрахт Франкфурт, Франкфурт Арена беше домакин на мачовете по време на Евро 1988 и Световното първенство по футбол през 2006 г.

frankfurt stadium

Мачове на Дойче банк Парк:

Белгия срещу Словакия - 17 юни

Дания срещу Англия - 20 юни

Швейцария срещу Германия - 23 юни

Словакия срещу Румъния - 26 юни

Осминафинал – 1F срещу 3A/B/C – 1 юли

И накрая, Фелтинс Арена в Гелзенкирхен, с капацитет от 62 271 седящи места, е известна със своите иновативни характеристики, включително прибиращ се покрив и плъзгаща се площадка. Стадионът е известна с домакинството на разгорещения четвъртфинален сблъсък между Португалия и Англия, където младият Кристиано Роналдо вкара победната дузпа, за да изпрати отбора си във финалната четворка. Дом е на ФК Шалке 04.

feltins arena

Мачове на Фелтинс Арена:

Сърбия срещу Англия - 16 юни

Испания срещу Италия - 20 юни

Грузия срещу Португалия - 26 юни

Осминафинал – 1C срещу 3D/E/F – 30 юни

Феновете от цял ​​свят ще имат шанса да се докоснат до най-добрите футболни игрища в Германия, всяко от които предлага смесица от история, модерност и уникална атмосфера, която ще превърне Европейското първенство в незабравимо събитие.