Тадж Махал в 10 любопитни факта

  • Тадж Махал в 10 любопитни факта
    Тадж Махал в 10 любопитни факта

Тадж Махал е едно от най-известните места – може да не сте го посещавали, но веднага го разпознавате по картички, списания, снимки...

Владетелят Шах Джахан построява Тадж Махал в памет на любимата си съпруга Мумтаз Махал в тогавашната столица Агра, на брега на река Ямуна.

А какво не е толкова известно, но много интересно за този монумент на любовта?

1. В помощ на 20 000 души – работници, каменоделци, художници и други специалисти, работили по изграждането на Тадж Махал, за пренос на тежките товари – камъни, скъпоцени камъни и други материали, са били включени и 1000 слонове.

2. Геометрично и симетрично, Тадж Махал е проектиран така, че да бъде красив откъдето и да го погледнеш. Освен че се отличава с дизайн, може да променя цвета си – белият мрамор отразява небето и така сутрин този паметник на любовта е розов, през деня – бял, а на лунна светлина – златист.

3. Може и да е легенда, но се твърди, че императорът е планирал да бъде построен втори мавзолей на отсрещния бряг на реката, само че от черен мрамор. Отдават неосъществяването на този проект на конфликт между императора и синовете му.

4. Помислено е и за опасности като земетресение – четирите кули са построени с лек наклон настрани от главната структура, така че ако някога се сринат, да не повредят основната сграда.

5. Още от пръв поглед Тадж Махал е зашеметяващ, но когато бъде видян по-отблизо, се оценя цялото внимание, което е вложено в изграждането му. Около 28 скъпоценни и полускъпоценни камъка от цял свят са инкрустирани в мрамора. Могат да се видят Син камък от Тибет, изумруди от Шри Ланка, кристали от Китай... Флоралните мотиви по стените са съчетани с множество пасажи от Корана.

6. Известна е романтичната история за построяването на Тадж Махал, но според някои историци това е стар храм на Шива, на който императорът е направил основен ремонт, за да го превърне в мавзолей на съпругата си. Тази теория се основава на изследване на скалите и материалите, което показва, че те са от столетия преди управлението на владетеля.

7. Несъмнено Тадж Махал е познат в целия свят, но не всеки може да си позволи да го посети. Един режисьор от Бангладеш се вдъхновява толкова, че построява реплика на мавзолея в собствената си страна, така че тези, които не могат да си позволят пътуване до Агра, да могат въпреки това да се насладят на красотата на Тадж Махал.

8. През 19-и век британският генерал-губернатор планира да продаде на парчета Тадж Махал, но поради липсата на потенциални купувачи в Англия мавзолеят е спасен.

9. Портата на комплекса е висока 30 метра, като целта й е да закрива гробницата докато не се мине през нея. Оригиналната врата на портата, отмъкната от индуски войски през 18-и век, е била от масивно сребро, като по нея са били наковани 1100 пирона с главички от сребърни монети. Калиграфските надписи на портата изглеждат еднакви по размер, като за целта буквите постепенно стават по-големи отдолу нагоре.

10. Замърсяващият трафик не е позволен в близост до комплекса и туристите трябва да стигнат до него или пеша от паркинга, или c електрически автобус. 

*

Открийте най-добрите оферти за пътуване до Тадж Махал!