Топ 3: Интерактивни музеи в България, които да посетите

  • Топ 3: Интерактивни музеи в България, които да посетите
    Топ 3: Интерактивни музеи в България, които да посетите

От няколко години думата "музей" в България започва да променя смисъла си.

В новите музеи, които отварят врати, възможно най-малко неща са зад витрини и с инвентарни номерца, а възможно най-много неща могат да се пипнат (даже е задължително!), снимат, разместват, опитват. Докато преминавате от зала в зала, екрани, проектирани образи, звуци и движещи се обекти предизвикват сетивата ви и ви превръщат в част от експозицията.

Ето и първите три интерактивни музея в България, които да посетите, ако все още не сте: 

Интерактивен музей Абритус – да си поиграете на римляни

40500

12 зали неусетно ви пренасят в живота на древните римляни чрез игри, филми, умни стъкла, които пазят тайни, и шкафчета, които крият отговори. В залата на боговете огромен въртящ се диск ще ви помогне да научите кой древногръцки на кой римски бог отговаря. В залата за деца има пъзели с римски мозайки, можете и сами да направите своята римска монета от глина (изсъхва за няколко минути и си я отнасяте у дома). В кино залата можете да гледате филм за Абритус. Има цяла зала, посветена на любопитни факти за римляните, като например, „Къде в Римската империя е създадена първата пожарна команда?“, "Носели ли са римляните бельо" и „На кого е кръстен месец януари?“. Зад десетки вратички ще откриете изобретенията, които дължим на римляните (например, първия дъждобран, клечките за зъби и за уши, банските, спиралата за мигли...).

Прочетете повече за Интерактивния музей в Абритус.

***

Интерактивен музей на индустрията в Габрово 

40342

Интерактивният музей на индустрията в Габрово е на три етажа - всеки от тях посветен на отделен период от развитието на града - „Индустриализация” (от края на 19-и век до 1944 г.), „Социализъм” (1944-1989 г.) и „Настояще” (от 1989 г. до наши дни). Виртуален гид ще ви разкаже защо Габрово е един от най-силните фактори в икономиката на България през 19-и век и един от най-известните индустриални градове в тази част на Европа през 20-и век.

Най-хубавото тук, че можете сами да управлява експозицията – чрез докосване или движение, и дори да станете част от интерактивните инсталации – да светнете една от първите крушки в България; да предизвикате взрив със суровините на първата фабрика за патрони в България – габровската Еловица; да разгледате пресата от избрания период; да се запознаете с видните габровски индустриалци; да контролирате времето. Отделено е и място за габровския хумор – можете да се заснемете в анимирани габровски шеги и да качите видеото си в интернет.

Разходката завършва в 3D салона на музея с друго впечатляващо изживяване – триизмерен филм за Габрово. Част от кадрите ви показват града от птичи поглед, както и други забележителности в околността - Етъра, Боженци, Соколския манастир, Дечковата къща и др.

Прочетете повече за Интерактивен музей на индустрията в Габрово.

***  

Виртуален музей на водата в Ловеч – баня Дели Хамам

35700

Стъпвате в някогашната градска баня на Ловеч и... попадате в магически свят, където нищо не е такова, каквото изглежда. На купола на банята се прожектира небе с движещи се облаци. На пода се прожектира вода, която се раздвижва, когато стъпите върху нея, на димен екран виждате картини от Ловеч... Стара градска баня Дели Хамам вече е превърната в невероятен виртуален музей на водата. Тъчскрийн масите ви запознават с различните водни системи от древността до наши дни, а под специално стъкло можете да видите как е действала древната отоплителна система хипокауст. Можете да гледате филми за историята на банята, за миналото на Ловеч или за водата като живителна течност, без която няма да ни има. 

Прочетете повече за Виртуалния музей на водата в Ловеч.