Селата в България – 40 идеи за селски туризъм

  • Селата в България – 40 идеи за селски туризъм
    Селата в България – 40 идеи за селски туризъм

Порта, която проскърцва при отваряне. Любопитна козичка наднича от съседния двор. Прясно мляко. Ама истинско. Прашни улици, по които по залез се протягат дългите ви сенки, докато минавате покрай насядали по пейките баби и дядовци...

Много от селата в България все още пазят онази атмосфера, благодарение на която забравяме и телефони, и интернет, и недовършени проекти в офиса... Животът е прост и следователно – хубав. А селският туризъм ви напомня колко важно е нещата да са простички.

Ето няколко възможни посоки, ако селата в България са най-добрия начин, по който презареждате батериите:

1. Село Аврамово и най-високата жп гара на Балканите

Най-високата жп гара по линията на теснолинейката Септември – Добринище е в село Аврамово. Тази гара държи и първенството на Балканския полуостров. Намира се на 1267 метра надморска височина. Панорамата, която се разкрива от гарата, може да се сравни само с гледката, която би се разкрила, ако стоите на ръба на света.

Къде: Край Якоруда

Прочетете повече за гара Аврамово.

2. Село Бели пласт и Каменните гъби

Край село Бели пласт се намира едно от интересните скални образувания в Родопите – Каменните гъби. Каменните гъби се намират само на 10 минути пеша северно от село Бели пласт, точно до асфалтовия път между Кърджали и Хасково. Високи са до над 2,5 метра, приблизително толкова са широки и гуглите им. В зависимост от това по кое време на деня ще ги посетите и откъде ще ги погледнете, оттенъците им се променят от розово и зеленикаво до ослепително бяло.

Къде: Край Кърджали

Научете повече за село Бели пласт и Каменните гъби.

4393

3. Рибарица – най-дългото село в България

Село Рибарица се протяга в полите на Тетевенския Балкан в продължение на 14 км и ще ви очарова с девствена природа, чист въздух, изпълнен с аромат на билки, и гостоприемна атмосфера. Симпатичните къщички на селото са накацали по двата бряга на река Бели Вит, а ако искате да се потопите в спокойствието на природата, може да го направите по различните туристически маршрути, които ще ви отведат до хижите над селото. Най-привлекателните от тях са хижа "Вежен", хижа "Георги Бенковски", хижа "Васильов" и хижа "Ехо".

Къде: Край Тетевен

Прочетете повече за село Рибарица.

4. Село Хухла и неговите мистерии

Хухла е едно от онези дивни кътчета, разхвърляни по самата южна граница, откъдето започва България. Пътят до там ти се струва безкраен, завоите в планината също. Но стигнеш ли веднъж, изкачиш ли връх Свети Илия, можеш да обгърнеш с поглед планината и гръцките ниви отсреща. Трийсетина старци са останали сред стоте къщи. Връх Свети Илия, около който се крепи селото, е светилище от 12-и век преди Христа. Съвсем наблизо се намира и калето на Хухла, за което историците пишат, че е средновековният замък Родостица, в който е отсядал цар Калоян при битките си с латините край Одрин.

Къде: Край Ивайловград

Прочетете още за село Хухла.

5. Село Делчево с къщи от дърво и камък

Тук летните сутрини са студени, често падат и мъгли, които изяждат парчета от покривите и цели улици, губещи се нагоре по стръмното. През деня жегата става почти непоносима. Тук сред вековните гори на Пирин са накацали от онези къщи, които са като декор за филм. Градени от дърво и камък. Разминете ли се с някой от жителите на селото, поздравите ли с „Добър ден!“, ще получите все един и същи отговор: „Дал бог добро!“.

Къде: Пирин

Прочетете повече за село Делчево.

6258

6. Село Побит камък и странният камък

В село Побит камък в Западните Родопи има един много интересен монолит, който представлява... камък, побит в земята. Нищо чудно, че времената са запазили името на селото именно така – на своята най-голяма забележителност и загадка. Смята се, че това е древен менхир (научната дума за побит в земята камък), може би част от древен кромлех (което пък са множество побити камъни, образуващи кръг, обикновено светилища), но все още крайно заключение по въпроса няма. Целият камък е загладен и ако го погледнеш челно, прилича на татко Барба.

Къде: Край Велинград

Прочетете повече за село Побит камък.

7. Село Долно Луково и ягодовото дърво

Село Долно Луково има две основни атракции. Едната е църквата Св. св. Константин и Еленакоято според легендата е построена за 7 дни, а в нея можете да видите изключително интересни стенописи. Другата е вечнозеленото ягодово дърво, което расте пред кметството. Това, разбира се, ако не броим бабите, които посрещат туристите при смесения магазин и винаги са готови да споделят от неподправената си житейска мъдрост.

Къде: Край Ивайловград

Научете повече за село Долно Луково и за историята на ягодовото дърво.

18420

8. Село Лещен, спрялото време и Глинената къща

Лещен не е за всеки. За да го харесате, трябва да сте от любителите на спокойствието, историята, или пък да сте запалени фотограф или архитект, който ще оцени реставрираните старинни къщи, запазили духа на Възраждането. В Лещен има всичко, от което ще имате нужда на това място – кръчма, кметство, арт галерия и гледка към Пирин. Не пропускайте да надзърнете и в Глинената къща в селото, известна още като „Къщата на Флинтстоун”. Тя е построена през 2005 г. от изцяло екологични материали като глина, слама и дърво, а интериорът ви връща директно в каменната ера

Къде: Родопите

Прочетете още за село Лещен.

18279

9. Село Горна Арда и изворът на река Арда

Край село Горна Арда в Родопите се намира изворът на река Арда. За да стигнете до него, е необходимо да се отклоните към махала Билянци. Къщите там са малко на брой, но всяка има градина, преливаща от цветя. Туристите са малко и това е най-хубавото. Пътят за извора минава през букова гора и се намира в сянката на огромни, древни дървета. Пийте от ледената вода на извора и си пожелайте да не се отървете от късмет.

От извора продължава и пътеката за Ардин връх, който можете да изкачите.

Къде: Родопите

Прочетете повече за извора на река Арда и екопътеката Хвойна – Ставруполи.

10. Село Живково и живият плет

Според старите регистри преди време ихтиманското село се е казвало Авликьой, което в буквален превод означава "Жив плет". А пък се е казвало така, защото е било цялото опасано с жив плет. Край селото, на високото, е построен манастирът Свети Дух – реновиран и спретнат и с чудна гледка към къщите в ниското.

Къде: Край Ихтиман

Прочетете разказ за разходка до село Живково.

11. Село Маджаре и тишината на Рила

Сгушено в полите на Рила, село Маджаре е обградено от вечнозелени иглолистни гори и е пресечено от искърския приток Черни Искър. Около селото има многобройни възможности за горски излети, за къмпинг и лагерни огньове. То е второто по височина планинско село в България и с близостта си до няколко ски курорта ще ви осигури разнообразие и през зимните почивни дни. Намира се на 2 км от Говедарци.

Къде: Рила

Прочетете повече за село Маджаре и възможностите за разходки наоколо.

12. Село Марчевокоето да не минавате транзит

Ако сте попаднали тук, вероятно изпробвате минералната вода в Огняново. Или пътувате към застиналите във времето Ковачевица и Лещен и минавате транзит. Няма да сбъркате и ако поспрете, макар и за малко в село Марчево. Дори и да не сте религиозни, качете се до църквата. Намира се в по-високата част на селото и отдалеч прилича на ракета, готова за изстрелване към космоса, заради бетонните подпори, които я поддържат отстрани. Тази повече от 100-годишна църква е спретната и уютна, а най-хубавото е, че от нея се разкрива страхотна панорама към червените покриви на Огняново, сгушени в полите на Родопите.

Къде: Родопите

Прочетете още за село Марчево.

18198

13. Село Бели Искър и екопътеката по мостчетата

Заслужава си да посетите село Бели Искър, за да изминете приятната едноименна екопътека. Преминаването на маршрута отнема около 3 часа спокойна разходка. По пътеката ще се насладите на Рила, нейните долини с тесни клисури, скални образувания, красиви иглолистни гори и безброй птици. Осем големи и пет малки дървени мостчета пресичат реката. Всеки мост си има име, което превръща разходката в още по-лично изживяване.

Къде: Рила

Научете повече за екопътека Бели Искър.

14. Село Варвара, ама пазарджишкото

Все някога сте чували за морското село Варвара. Но дали сте чували за пазарджишката Варвара? Тя се намира в полите на Родопите, на 19 км от Пазарджик и на 6 км от Септември. През нея минава пътят за Велинград, както и единствената действаща теснолинейка Септември – ДобринищеСело Варвара пази българските традиции, като чества по вълнуващ и колоритен начин всеки празник. Всяка година има два общоселски църковни събора. Единият е на 6 май – Гергьовден, когато има шествие с иконите на свети Георги и на Света Богородица към оброчището “Свети Георги” т.нар. Гергьова черква. Другият събор е на празника на света Марина – 17 юли. На този ден хора от Варвара и околните села се събират в параклиса “Света Марина”.

Къде: Край Пазарджик

Прочетете повече за село Варвара.

15. Село Дрен – едно от най-чистите места в България

Радомирското село Дрен е едно от най-чистите места в България. Според редица проучвания, правени в региона, тук са едни от най-екологичните въздух и вода в странатаСелото се намира на около 50 км от Софиясъвсем близо до автомагистрала "Струма” - т.е. удобно за отбивкиРазположено е в полите на Верила и е заобиколено от борови гори, пазещи го от ветрове и наводнения. В близост има и два язовира.

Къде: Край Радомир

Повече за село Дрен.

16. Село Говедарци не само на ски

В околностите на Говедарци ще откриете запазени църкви, манастир и параклиси. А в близката местност Надарица се намират останките на древно селище още от времето на Римската империя. Край Говедарци ви очакват и ски писти, които ще ви разнообразят от обичайните ски курорти. Попаднете ли там на подходящата дата, ще станете свидетели на новогодишните празнични тържества и дълги хора, на борбата за кръста на Йордановден, на къпането на моми и момци в ледените речни води на Ивановден или на конните състезания за Тодоровден.

Къде: Рила

17. Село Ковачевица – село като на филм

В родопското село Ковачевица се чувствате сякаш участвате в „Мера според мера” или в „Мъжки времена”. Всъщност тези два филма са снимани именно тук, но и днес жителите на селото продължават да живеят в същите каменни къщи с дувари и покриви от плоски каменни плочи. Също като покривите на старите къщи в северната част на Гърция.

Над тесните калдъръмени улици са надвиснали чардаците и еркерите на двуетажните и триетажните къщи, характерни за довъзрожденския период. Стаите са с огнища, с килери, със запазени пещи, които не са бутафория, а се използват по предназначение.

Къде: Родопите

Прочетете още за село Ковачевица.

11837

18. Село Варвара на морето

Романтичните брегове на Варвара са любимо място на хората на изкуството и неведнъж са използвани за филмов декор. Въпреки че плажната ивица е малка, тя е живописна и чиста. Селцето се намира в полите на най-високия връх в българската част на Странджа – Папия. Тази интересна особеност предоставя възможност и за освежаваща разходка в планината, а там определено има какво да се види. Скалистите брегове предоставят на гмуркачите вълнуващи моменти за подводни разходки и риболов.

Къде: Край Царево

Прочетете повече за село Варвара край морето.

19. Село Неофит Рилски и неговото неолитно селище

Понякога е трудно човек да си представи миналото, когато от него са останали само парченца. Ни най-малко обаче не е трудно да направите скок от 5000-6000 години назад във времето, ако се придвижите само 40 км западно от Варна. В исторически комплекс “Неолитно селище” в село Неофит Рилски ще откриете къщи от халколита, керамични предмети и истинско наколно жилище (каквото сте виждали само в рисунките в учебниците по история). Можете също да стреляте с лък или да посетите Тракийския музей.

Къде: Край Варна

Научете повече за Неолитно селище в село Неофит Рилски.

28204

20. Село Бостина – съвършена родопска гледка

Село Бостина може да не е някоя топ дестинация за селски туризъм, но е парченце истинско родопско съвършенство. За него ви разказахме, впечатлени от гледката, която се разкрива от една пейка по пътя към най-посещавания параклис – Свети Георги или както го знаят хората - "на Гребеньо" (името на местността). Тук има и голям кръст, който свети нощем.

Къде: Край Смолян

Прочетете повече за село Бостина и неговите панорамни пейки.

27252

21. Село Мещица и къщичката за книги

Село Мещица влезе в новините с една симпатична инициатива – в центъра му беше поставена къщичка за книги, откъдето всеки свободно може да вземе или остави четиво.

Къде: Край Перник

Прочетете повече за село Мещица и вижте къде още има къщички за книги в България.

22. Село Мелница и тракийските кръгове

Някъде на края на България, съвсем близо до турската граница край село Мелница в скалите са изсечени повече от 200 тайнствени кръга. В продължение на 6-7 км в хълмистата местност, известна като Дрънчи дупка, има групи от ясно видими скали. Учените все още не са постигнали съгласие дали кръговете са символът на слънцето или са хромели (древна ръчна мелница за зърно, която се състои от два кръгли камъка). Има маркирана пътека.

Къде: Край Елхово

Научете повече за тракийските кръгове в местността Дрънчи дупка.

26871

23. Село Граматиково и музеят на Странджа

В село Граматиково се намира информационен център „Горската сбирка“ на Природен парк "Странджа", в който ще научите тонове интересни факти за традициите, растенията, животните и тракийските светилища в района. Сбирката се намира в самия център на селото, на входа има телефон, на който да позвъните, за да ви отворят. Посещението и беседата са безплатни, можете да видите и 10-минутно филмче за Странджа.

Къде: Край Малко Търново

Научете още за Странджа.

24. Село Сливарово и пещерата на света Марина

Край село Сливарово има интересен параклис с аязмо, който се намира в пещера. Посветен е на света Марина, смятана за закрилница на бременните жени. Празникът на светицата се отбелязва на 17 юли, а от няколко години хората от село Сливарово правят поклонение от пещерата на 30 юли (празника по стар стил). Хора от близо и далеч идват за поклонението, а в миналото са пристигали вярващи чак от Цариград.

Къде: Край Малко Търново

Научете още за пещерата на света Марина.

2421

25. Село Бръшлян и странджанското гостоприемство

С всяка крачка в село Бръшлян се отдалечавате от „тук и сега“ и се връщате столетия назад. Някои от къщите в селото са на 300 години, църквата е от 18-ти век, килийното училище към нея е възстановено, а в селскостопанския музей на открито ще научите някои нови думички (всъщност стари думи, които никога не сте знаели). Пътеките към могили, некрополи, параклиси и вековни дървета са добре маркирани и поддържани.

Къде: Странджа

Научете още за село Бръшлян.

26. Село Стоилово и неговите водопади

Най-интересната забележителност тук са водопадите, които се намират близо до селото. Над тях има направен заслон с пейки, маса и барбекю, където можете да похапнете и да слушате звука на водата, разбиваща се в камъните. Любителите рибари може да пробват късмета си в малката река наблизо. Малко преди водопадите, има отбивка, която води до естествена бара. 

Къде: Странджа

Вижте и идея за маршрут в Странджа.

27. Село Младежко и изворите на река Младежка

Селото се намира близо до изворите на река Младежка, до които можете да стигнете. Селцето е сгушено между два баира и в наши дни има около 20-на души население. В околностите на селото има 19 пещери, които носят едно име – Леярниците, и са обитавани от древни времена. На около 1 км от селото се намира и най-голямата късноантична крепост в българската част на Странджа – Голямото кале. При реката са направени открити басейни, можете да стигнете и до изворите на река Младежка.

Къде: Странджа

28. Село Българи и тайните на нестинарите

Всяка година на 3 срещу 4 юни в село Българи се изпълнява нестинарският танц. Само на този ден и на това място можете да чуете автентичните нестинарски мелодии на гайдата и тъпана, както и да видите традиции, запазени със съвсем малки промени от тракийски времена. Ритуалът започва сутринта и продължава до след залез, когато нестинарите преминават ритуално по жаравата.

Къде: Странджа

Научете още от тайните на нестинарите в село Българи.

24983

29. Село Стоб не е само Стобски пирамиди

Село Стоб се намира на пътя за Рилския манастир, а в края му започва екопътеката за Стобските пирамиди. Не бъдете обаче туристи с капаци и не препускайте транзитно през селото. Тук някога е имало здраво ограден и всяващ респект град-крепост, в чиято история си заслужава да се потопите макар и за малко. Преди повече от 1000 години на мястото на днешното село имало град-крепост, наречен Стоби. Градът, разказва легендата, е унищожен от страшно наводнение, с което жителите му трябвало да изкупят тежките си грехове.

Къде: Край Рилския манастир

Прочетете още за историята на село Стоб.

30. Село Медени поляни за медено настроение

Село Медени поляни е интересно с традиционната си носия, която е останала непроменена стотици години и се носи само и единствено тук. Природата край селото е удивителна. Наистина медени поляни, прясно окосени, кристално чиста рекичка, образувала чудни меандри сред моравата. Селцето - разположено на малък хълм, с уютни къщички.

Къде: Родопите

Прочетете разказ за разходка до село Медени поляни.

15064

31. Село Бачково и Бачковският манастир

Бачково е разположено на главния път за Асеновград-Смолян и е нанизан като броеница по водите на Чепеларска река. Там ще намерите коли вместо каруци, бетон вместо кирпич, плочки вместо дърво. Но пък има реки, цветя, мостове, галоши и тютюн; има усмихнати хора, които рисуват икони. И много светещи прозорци.

Оттам на километър се е настанил Бачковският манастир, скрил в купола си митични истории, чудновати хора и една вълшебна икона.

Къде: Край Асеновград

Прочетете повече за село Бачково.

32. Село Дъждовница и фестивала на терлика

Кърджалийското село Дъждовница е известно най-вече с мистичните скални тракийски ниши, които могат да се видят в околностите му. Селото обаче си има и интересен културен календар – всяко лято там се провежда фестивал на терлика, а за късмет можете да хвърлите монета по паметника на терлика.

Къде: Край Кърджали

Прочетете повече за фестивала на терлика в село Дъждовница.

33. Село Скандалото под Балкана

Противно на името си, Скандало е тихо място. Ако някой се движи по пътя АприлциТроян, името Скандало може би ще му направи впечатление, ще го накара да се усмихне и толкова. Забележителна обаче е църквата „Св. Архангел Михаил“ със своите каменни пластики – изображения на гълъби върху каменния корниз на фасадата. Според местните хора, вътре могат да се видят масонски символи.

Къде: Край Априлци

Прочетете още за село Скандалото.

30797

34. Старо село – пернишкото

С това име има поне 4-5 села и най-вероятно всички са толкова очарователни и заслужаващи внимание, както пернишкото Старо село. Уж старо, а всичко, което видяхме там, беше чистак ново и поддържано, като се почне от местната църква, забележителности и парк. Идеално местенце за разходка, ако сте в София и се чудите къде да изпиете съботното си кафе “на природа”. Носят се и легенди за „илюминатска“ пирамида в центъра на селото, но там историята се оказва малко по-друга...

Къде: Край Перник

Прочетете разказ за една разходка до Старо село.

35. Ново село с холивудски надпис

Въпреки че в Ново село не се правят филми (засега), а населението му е с около 75 000 души по-малко от това на Холивуд, двете места имат една обща черта. Всички сме виждали как огромните букви „HOLLYWOOD” са поставени над квартала в Лос Анжелис. Е, новоселци не остават назад, а над тяхното село се открива мащабен надпис, който гласи „НОВО село” и се вижда лесно от пътя между Пловдив и Пещера.

Къде: Край Пловдив

Прочетете повече за Ново село.

36. Село Тополово в подножието на Родопите

Някъде след Асеновград, току в подножието на Родопите се намира село Тополово. Доста голямо като за мащабите на българското село – около 3000 души население по официално преброяване, Тополово е заобиколено от няколко микроязовира и 17 параклиса, разхвърляни в горите.

Къде: Край Асеновград

Прочетете още за село Тополово.

37. Село Горни Вадин или Холивуд на Дунав

14184

Изглежда, че става доста модерно българските села да правят холивудски надписи. HOLLYWADIN – това е изписано с високи 2 метра ламаринени букви на хълма Шарчов баир над оряховското село Горни Вадин. Надписът в холивудски стил е дело на инженер Огнян Георгиев и се вижда не само от преминаващите през Дунав кораби, но и от отсрещния румънски бряг. Буквите са изработени от ламарина и са заковани на дървени подпори.

Къде: Край Оряхово

Прочетете още за село Горни Вадин.

38. Село Ситово по черните пътища

Покривите на всички по-стари къщи в Ситово са направени от каменни тикли, а самите къщи също са градени от камък. Изглеждат толкова солидни, сякаш са вечни. По стръмните склонове пък са накацали по-нови вили и изглежда сякаш селото е предимно място за отмора на жители от близките градове. Малко преди село Ситово се намира Ситовският надпис, който е съставен от рунообразни знаци, изсечени в скалите на около 50 м над пътя. Надписът все още не е разчетен, макар че съществуват няколко хипотези за това каква писменост представлява.

Прочетете повече за село Ситово.

39. Село Боженица и крепостта Боженишки Урвич

11906

Направете си разходка по чукарите на крепостта Боженишки Урвич – на около 30 минути от село Боженица, шмугнете се в скалната църква, вижте надписа от времето на цар Иван Шишман и си починете на камъните край моста на река Бебреш в селото. Буйните вълни са изваяли канарите в причудливи загладени форми.

Къде: Край Ботевград

Прочетете повече за село Боженица.

40. Село Ганчовец, ракия и магия

Село Ганчовец не е сгушено в полите на Стара планина, а е разхвърляно по тях с двете си махали – долната и горната. В кръчмата се събират българи, англичани, ирландци, шотландци, уелсци, руснаци и германци. Събират се всяка година, за да празнуват заедно по време на фестивала "Ракия-магия". Провежда се през септември и събира над 50 домашни ракии, които се състезават за голямата награда – 50-литрово буре.

Къде: Край Велико Търново

Прочетете повече за село Ганчовец.

*

Открийте още вдъхновяващи идеи за пътуване из селата на България в нашата рубрика за селски туризъм.