Травъл влогърите, задържани в Иран заради кадри с дрон

  • Травъл влогърите, задържани в Иран заради кадри с дрон
    Травъл влогърите, задържани в Иран заради кадри с дрон

Нека ви разкажем за двама травъл влогъри, които са имали доста сериозни проблеми с иранските власти заради снимки, правени с дрон.

Марк Фъркин и Джоли Кинг са двойка австралийци са били задържани в Иран още през юли, а причината е, че са правили незаконни снимки с дрон за своя канал в YouTube.

Фъркин и Кинг са двойка, която има блог с името The Way Overland, където споделят кадри и истории от своите пътешествия. В сайта за видеосподеляне YouTube ги следят над 22 хил. души, като във видеата си често използват кадри, снимани с дрон. Най-популярното им видео има 150 000 гледания и показва как двойката шофира джип по магистрала „Каракорум“ в Пакистан. Освен това те документират своите пътувания и в Instagram, където са следвани от 19 000 души.

И двата профила обаче заглъхват в края на юни и оттогава досега не е имало нови клипове или снимки от двойката. Съдбата на Фъркин и Кинг става ясна доста по-късно, когато от Министерството на външните работи на Австралия потвърдиха за тяхното задържане.

Според информация в блога им те са планирали пътуване от Австралия през Югоизточна и Централна Азия до Великобритания. Задържането в Иран обаче обърква тези планове.

Според австралийски медии двойката се намира в затвора Евин в иранската столица Техеран от близо 2 месеца. 

Професорът по близкоизточни политики Шахрам Акбарзадех обяснява, че това е място, на което някои от задържаните биват измъчвани. По негови думи двойката е правила снимки в отдалечени райони, което се разглежда като изключително съмнителна дейност в Иран, тъй като властите виждат заплаха „зад всеки ъгъл“. Според професора надеждата трябва да е на видеата, които влогърите са заснели с дрона, да не бъде открито нищо, което може да бъде определено от иранските власти като „съмнително“.

В съобщението на австралийското външно министерство са цитирани семействата на Фъркин и Кинг, които казват, че се надяват двойката да се „завърне безопасно вкъщи възможно най-скоро“. МВнР на Австралия е осигурила адвокатска помощ на близките.

Освен това адвокат е осигурен и на трети австралиец, задържан в Иран. Според австралийската медия ABC става дума за жена с двойно гражданство - британско и австралийско, която е зад решетките от почти година.

От британското външно министерство не потвърждават информацията, че третата австралийка, задържана в Иран, има двойно гражданство. Посочват обаче, че външният министър на Великобритания Доминик Рааб се е срещнал с иранския посланик и е изразил „сериозни притеснения заради броя хора с двойно гражданство, задържани от Иран“, и условията, в които те биват държани.