Туризъм в имението на Пабло Ескобар

  • Туризъм в имението на Пабло Ескобар
    Туризъм в имението на Пабло Ескобар

На 180 километра на югоизток от колумбийския град Меделин се намират малката община и едноименен град Пуерто Трифуно. Мястото става все по-популярно за туризъм в латиноамериканската държава, заради необичайната си история и присъствието на една трудно избледняваща сянка в нея.

През 1978 г. известният наркобарон Пабло Ескобар купува голям имот в общината и построява своето огромно имение там. Колумбиецът тепърва е започнал своят кървав бизнес, който ще продължи почти 20 години и ще му донесе състояние от около 25 млрд.долара, а Хасиенда Наполес (Имение Неапол) е негов дом, база и убежище.

Хасиенда Наполес е построена на площ от 20 километра и има частна зоологическа градина, изкуствени езера, писта за картинг, както и частно летище. В зоологическата градина е имало много екзотични животни като жирафи, щрауси, слонове, хипопотами, понита, антилопи и екзотични птици, донесени от цял свят. Имало е шест циментови динозавъра в реални размери, както и първия самолет, с който е прекарал кокаин. В имението Ескобар е държал луксозна колекция от автомобили и колела, а самият той е живял в испанска колониална вила.

След убийството на Краля на кокаина през 1993 г. семейството му се опитва да си върне имота, но той е запориран от колумбийските власти. Много от животните в зоологическата градина са дадени в зоопаркове, защото издръжката им е скъпа. Там все още има останали животни като леопарди, бизони, зебри, щраус и няколко хипопотама. Популацията на хипопотамите е единствената, която се е увеличила значително и в момента тези животни наброяват 50-60

През 2008г. колумбийското правителство превърна имота в тематичен парк на име Parque Tematico Hacienda Napoles. В него има музей, посветен на Ескобар, а автентичността е запазена от взривената му колекция от автомобили, която също е там.

Сянката на самия Пабло Ескобар все още е там и това е причината всяка година около 50 хиляди души да посещават обекта.