Уестминстърското абатство - прекрасна смесица от архитектурни стилове (част 1)

  • Уестминстърското абатство - прекрасна смесица от архитектурни стилове (част 1)
    Уестминстърското абатство - прекрасна смесица от архитектурни стилове (част 1)

Прекрасна смесица от архитектурни стилове, Уестминстърското абатство се счита за най-добрия пример за ранноанглийска готика.

Това не е просто красиво място за поклонение - абатството все още е действаща църква и сцената, на която се разгръща историята. В продължение на векове тук са били погребвани най-големите имена в страната, включително 17 монарси от крал Хенри III (1272) до крал Джордж II (1760). Голяма част от архитектурата на абатството е от 13 век, но е основана много по-рано, през 960 г. сл. Н. Е.

Всеки монарх след Уилям Завоевателя е бил коронясан тук, с изключение на няколко, които са били или убити (Едуард V), или абдикирани (Едуард VIII) преди вълшебния момент. Никога не е бил катедрала (седалище на епископ), Уестминстърското абатство е това, което се нарича „кралски особняк“, администрирано от короната.

Уестминстърското абатство - прекрасна смесица от архитектурни стилове (част 1)
Снимка: pixabay

В сърцето на абатството е красиво облицованото светилище, сцената за коронации, кралски сватби и погребения. Архитект Джордж Гилбърт Скот е проектирал богато украсения Главен олтар през 1873 г. Пред олтара е Cosmati, датиращ от 1268 г. Той има сложни дизайни от малки парчета камък и стъкло, инкрустирани в обикновен мрамор, които символизират Вселената в края на времето (надпис твърди, че светът ще свърши след 19 683 години). На входа на прекрасния параклис „Свети Йоан Кръстител“ се намира възвишен полупрозрачен алабастър „Дева и дете“, поставен тук през 1971 г.

Най-свещеното място в абатството е светилището на Свети Едуард Изповедник, което се намира зад Високия олтар; достъпът е ограничен до обиколки с екскурзовод за защита на крехката настилка от 13-ти век. Крал Едуард, отдавна считан за светец, преди да бъде канонизиран, е основател на абатството, а оригиналната сграда е осветена няколко седмици преди смъртта му през 1066 г. Хенри III добавя ново светилище с мозайки Козмати в средата на 12 век, където болните се молят за изцеление.

Уестминстърското абатство - прекрасна смесица от архитектурни стилове (част 1)
Снимка: pixabay

Quire (хорът), зашеметяващо пространство от златна, синя и червена викторианска готика над черно-бял шахматен плот, датира от средата на 19-ти век. Той седи там, където бил първоначалният хор за поклонение на монасите, но малко прилича на оригинала. В днешно време Quire все още се използва за пеене, но редовните му обитатели са Хорът на Уестминстърското абатство - около 30 момчета и 12 „мирски наместници“ (мъже), които пеят ежедневните служби и evensong (17:00 през делничните дни, сряда и 15:00 през почивните дни ).