В Естония не се налага карантина за пътници, които отговарят на някои изисквания

  • В Естония не се налага карантина за пътници, които отговарят на някои изисквания
    В Естония не се налага карантина за пътници, които отговарят на някои изисквания

Пътуващите, които се надяват да отидат до Естония, трябва да знаят, че тя е въвела нови разпоредби относно карантината и тестването на COVID-19 .

Естонското правителство обяви, че ще отмени задължителните карантинни изисквания за пътници, които могат да докажат, че са били ваксинирани срещу вируса COVID-19.

Въпреки че три ваксини са одобрени от Европейския съюз - Pfizer-BioNTech, Moderna и AstraZeneca - Естония ще приема пътници, ако тяхната ваксина е предоставена от един от деветте договорени световни доставчика.

В Естония не се налага карантина за пътници, които отговарят на някои изискванияСнимка: pixabay

Пътуващите трябва да предоставят документ за ваксинацията, включително номера на производителите и партидите на английски, руски или естонски. Тези, които са се възстановили от COVID-19 през предходните шест месеца, също могат да поискат освобождаване от карантина, но трябва да предоставят лекарско удостоверение, съдържащо набор от необходими данни.

Понастоящем Естония изисква всички входящи пътници от страни в Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Шенгенското пространство с високо разпространение на COVID-19 да бъдат под карантина за десет дни при пристигане. Това са местата, при които процентът на заразяване е над 150 души на 100 000 жители през последните 14 дни.

В Естония не се налага карантина за пътници, които отговарят на някои изискванияСнимка: pixabay

Изключения от изискването за карантина се правят за европейски страни с нисък риск в редовно актуализиран списък.

За да се намали периодът на изолация, пътуващите, пристигащи от държава в Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Шенгенското пространство, могат да направят PCR тест до 72 часа преди пристигането си или при пристигане, и да направят втори тест на шестия ден след първи тест. Десетдневният период на изолация може да бъде завършен по-рано, ако и двата теста са отрицателни.

Допълнителна информация за естонските разпоредби можете да намерите на уебсайта тук.