Възходът на английското пенливо вино: нов претендент за трона на шампанското

  • Възходът на английското пенливо вино: нов претендент за трона на шампанското
    Възходът на английското пенливо вино: нов претендент за трона на шампанското

В продължение на повече от три века шампанското е безспорният символ на празника, свързан с емблематични моменти като празнуването на Нова Година, сватбени наздравици, победи в моторни състезания и дори известната баня на Мерилин Монро в пенливото вино. Създадено през 1668 г. от монаха Дом Периньон във френския регион Шампан, то отдавна държи монопола на пазара на пенливи вина. И все пак днес има нов претендент за трона и той идва от малко вероятно място: Южна Англия.

Ефектите от затоплянето на изменението на климата трансформираха пейзажа на английското винопроизводство, позволявайки на лозята в южна Англия да отглеждат сортове грозде, традиционно свързани с шампанското. В резултат на това английските производители създават първокласни пенливи вина, които съперничат на френските си колеги. Климатът в региона става все по-подобен на този в Шампан, особено след като глобалното затопляне направи някога студената и влажна Великобритания по-подходяща за отглеждане на грозде. Английските производители сега успешно култивират Пино Ноар, Пино Мьоние и Шардоне – грозде, което исторически се свързва с производството на шампанско.

Един от ключовите играчи в тази трансформация е Сам Линтер, ръководител на винопроизводството в Plumpton Agricultural College в Източен Съсекс. Колежът, който се пренасочи от традиционното земеделие към лозарството и винопроизводството, е в сърцето на развиващата се винарска индустрия в Англия. Линтер обяснява, че изменението на климата е позволило на английските винопроизводители да узреят първокласно грозде, което води до вина с различен характер, който често се сравнява с характерните плодови и препечени нотки на шампанското.

Възходът на английското пенливо вино се приписва и на таланта на ново поколение винопроизводители. Крис Бойлинг, редактор на списанието Canopy на International Wine Challenge, отбелязва, че само преди две десетилетия на английските вина се е гледало като на имитация на шампанско. Сега производителите придобиха увереност и техните вина развиват уникална идентичност. Комбинацията от благоприятен тероар ​​и квалифицирано винопроизводство повиши качеството на английските пенливи вина, като вината сега постоянно получават висока оценка.

В Съсекс лозята Rathfinny, разположени на слънчевите, обърнати на юг склонове на Саут Даунс, са друг пример за нововъзникващата винена индустрия в Англия. Някога малка ферма, лозето сега произвежда 300 000 до 400 000 бутилки годишно и разшири дейността си, за да включи ресторант и настаняване за туристи. Уникалното местоположение на мястото, защитено от замръзване и повлияно от морския бриз, допринася за отличителните вкусове на виното, включително намек за соленост. Това го прави отличен пример за това как местният климат подобрява качеството на английските вина.

Лозята в региона се възползват от варовита почва, подобна на почвата в Шампан, която задържа вода и помага на лозите да процъфтяват без необходимост от напояване. Това сходство с тероара на Шампанско е от решаващо значение за успеха на английското вино, тъй като гарантира, че лозята растат при идеални условия.

Историята на английското винопроизводство датира от хиляди години, като римляните пренасят лозята във Великобритания, а норманите продължават традицията. Въпреки това лозарството запада през Средновековието и едва през 70-те години английското винопроизводство преживява ренесанс. Винарското имение Bolney, създадено през 1972 г. в Западен Съсекс, беше един от пионерите, които доказаха, че е възможно да се произвежда вино от световна класа в Англия.

Днес в Англия и Уелс има близо 1000 лозя, като Съсекс е дом на много от най-добрите производители в страната. Redfold Vineyard, разположен близо до древната крепост Chanctonbury Ring, е част от нова вълна от успешни лозя в региона. Техните вина са спечелили международно признание, включително номинация за Вино на годината от списание Decanter. Английските вина сега са сила на световната сцена, постоянно печелят награди и дори се сервират на кралски събития.

Самите къщи за шампанско са забелязали растежа на английската винена индустрия. Водещи производители като Pommery и Taittinger са закупили земя в Южна Англия, залагайки на потенциала на региона за производство на висококачествени пенливи вина. Всъщност доминацията на Champagne на световния винен пазар бавно се оспорва от английските конкуренти и пенливите вина от Sussex стават все по-търсени, като цените варират от £20 до £40 за бутилка.

Бъдещето на английското пенливо вино е светло и много производители, включително Сара Драйвър от Rathfinny Vineyard, се надяват, че един ден техните вина ще бъдат любимата напитка за празненства, изпреварвайки шампанското като глобален символ на радост и успех.