Винени маршрути в Кианти

  • Винени маршрути в Кианти
    Винени маршрути в Кианти
  • Винени маршрути в Кианти
    Винени маршрути в Кианти
  • Винени маршрути в Кианти
    Винени маршрути в Кианти
  • Винени маршрути в Кианти
    Винени маршрути в Кианти
  • Винени маршрути в Кианти
    Винени маршрути в Кианти
  • Винени маршрути в Кианти
    Винени маршрути в Кианти
  • Винени маршрути в Кианти
    Винени маршрути в Кианти

Кианти – подгответе небцето си за среща с богатите вкусове на един от най-добрите винарски региони на Италия. Хълмове, безкрайни лозя, замъци и имения, прошуто и едно от най-известните италиански вина, носещо наименование за гарантиран произход – кианти (Chianti Classico и Chianti Ruffina).

Тук не само можете да се разходите из виещите се коридори на винените изби и да видите лозовите и маслинени насаждения, обрамчени с кипариси по края, но и да посетите замъци и вили, които само до преди 2-3 десетилетия са били недостъпни за обикновения посетител.

Можете да обиколите градовете в Кианти, но истинската среща със Земята на хармонията, както я наричат италианците, е в полетата и лозята, винарните и къщите по върховете на хълмовете. Тук ритъмът е забавен, защото виното се отпива на малки глътки, а прошутото, салсичите (наденички) и домашно отгледаните зеленчуци са толкова изкушаващи, че се чудиш от кое да започнеш.

Сортове грозде като требиано и санджовезе се отглеждат в района от столетия и местните хора се опитват да запазят традициите си по всякакви начини. Като например с ежегодния Фестивал на виното в градчето Монтеспертоли, по време на който ще се върнете назад към Средновековието, каручките и дървените обуща.

Маршрути: Маршрутите в Кианти могат да са различни според това колко време имате, но ако искате истински да се потопите в атмосферата на винарския район, отделете си поне пет дни. Примерен маршрут може да започне от Греве, известен със своя почти триъгълен централен площад. Градът е смятан за вход към Кианти и играе водеща роля (и заради близостта си с Флоренция). Продължете към Панцано (Panzano in Chianti), където да поседнете в някоя от енотеките в стария град и да дегустирате местни вина и регионални деликатеси. Следваща спирка е Кастелина (Castellina in Chianti), където можете да се любувате на многобройните малки площадчета и да надникнете в археологическия музей на Кианти. В Рада (Radda in Chianti) атмосферата е най-осезаемо средновековна. Недалеч оттук се намира замъкът Волпая (Castello Volpaia), изграден от по-тъмен камък в сравнение с останалите замъци в района и с отлични места за дегустации. На няколко километра от Рада се намира селцето Гайоле (Gaiole in Chianti) с много и уютни енотеки и няколко отбранителни крепости, също превърнати във винени имения – като Вертине (Castello di Vertine), Мелето (Castello di Meleto) и манастирът-крепост Спалтена (Pieve di Spaltenna).

Полезна информация: В Кианти ще ви е трудно да се придвижвате с влак, тъй като в района има само две гари – в Кастелина и Поджибонси (Poggibonsi), откъдето трябва да се прехвърлите на автобус. Ако изберете автобус, не забравяйте да проверите разписанието, особено в неделя и празници. Автобусите на компанията SITA тръгват от централната гара на Флоренция (Firenze SMN) и спират в почти всяко селце и градче в Кианти, а билетите са сравнително евтини. По хълмовете има и много пешеходни маршрути – само си вземете пешеходна карта на района и можете да се възползвате от хубавото време от май до октомври (през октомври температурите са около 20 градуса, но може да има мъгли и дъжд), както и от малките разстояния между някои от градчетата. В повечето градчета можете и да наемете велосипеди.