Виртуална обиколка на музея на Салвадор Дали

  • Виртуална обиколка на музея на Салвадор Дали
    Виртуална обиколка на музея на Салвадор Дали

"Музеят на Салвадор Дали" е посветен на художника Салвадор Дали и се намира в родния му град на Фигерас, в Каталония, Испания

Салвадор Дали е погребан в крипта под сцената. Музеят има 1368 755 посетители през 2016 г.

Искам моят музей да бъде един блок, лабиринт, голям сюрреалистичен обект. Това ще бъде изцяло театрален музей. Хората, които идват да го видят, ще си тръгнат с усещането, че са сбъднали театрална мечта. - Салвадор Дали

Сърцето на музея е градският театър, който Дали познава от дете. Именно там е показана една от първите публични изложби на изкуството на младия Дали. Старият театър е изгорен по време на испанската гражданска война и остава в състояние на разруха. През 1960 г. Дали и кметът на Фигерес решават да го възстановят като музей, посветен на най-известния син на града. През 1968 г. общинският съвет одобрява плана и на следващата година започва строителството. Архитектите са Хоаким де Рос и Рамис и Александър Бонатера. Музеят е открит на 28 септември 1974 г., и е разширен през средата на 80-те години. Сега музеят включва сгради и дворове, съседни на стария театър.

Музеят показва най-голямата и най-разнообразна колекция от произведения на Салвадор Дали, ядрото на която е от личната колекция на художника. В допълнение към картините на Дали от всички десетилетия от кариерата му, има скулптури на Дали, триизмерни колажи, механични устройства и други куриози. Акцент е триизмерната анаморфна инсталация за хол с мебели по поръчка, която прилича на лицето на Мей Уест, когато се гледа от определено място.

Виртуална обиколка на музея на Салвадор Дали

В музея се помещава и малка селекция от произведения на други художници, събрани от Дали, вариращи от Ел Греко и Бужеро до Марсел Дюшан и Джон де Андреа. 

В съответствие с конкретното искане на Дали, галерия на втори етаж е посветена на работата на неговия приятел и колега каталунски художник Антони Питсот, който също става директор на музея след смъртта на Дали.

Стъклен купол се извисява над сцената на стария театър, а Дали е погребан в крипта под сценичния под. Пространството, заемано преди от публиката, е превърнато в отворен към небето двор, а в старите балконски прозорци стоят дионисиеви голи фигурки. В центъра на пространството е паркирана инсталация на Dalí в автомобил с пълен размер, вдъхновен от Rainy Taxi (1938).

 Виртуална обиколка на музея на Салвадор Дали

Театърът и музеят съхраняват най-голямата колекция от големи творби на Дали на едно място. Някои от най-важните изложени са: Port Alguer (1924), The Spectre of Sex-appeal (1932), Soft self-portrait with grilled bacon (1941), Poetry of America—the Cosmic Athletes (1943), Galarina (1944–45), Basket of Bread (1945), Leda Atomica (1949), Galatea of the Spheres (1952) and Crist de la Tramuntana (1968).

Има и набор от творби, създадени от художника изцяло за музея, включително стаята Mae West, стаята на Двореца на вятъра, Паметника на Francesc Pujols и Cadillac plujós.

Изложени са колекция от холографско изкуство на Дали и колекция бижута, които той е проектирал. Друга стая съдържа вана и странична маса с отворено чекмедже и лампа, всички от които монтирани с главата надолу на тавана. 

Разширение към сградата на музея съдържа стая, посветена на оптични илюзии, стереографи и анаморфно изкуство, създадено от Дали. Тук се показват последните творби на художника, включително и последната му маслена картина - Опашката на лястовицата (1983).

Потопете се в паралелния свят на Салвадор Дали, един от най-гениалните художници на 20-ти век - направете виртуален тур на мястото - вижте тук.