Виж река Струма от птичи поглед (ВИДЕО)

  • Виж река Струма от птичи поглед (ВИДЕО)
    Виж река Струма от птичи поглед (ВИДЕО)

Река Струма е едно от най-популярните места за активни водни спортове. Вижте я, заснета от птичи поглед, научете легендите за нея и не забравяйте да я пазите чиста.

Старите книги разказват за река Струма:

„Някога водите на река Струма не се оттичали в Бяло море, а се спускали към София и се вливали във водите на Искър. Водата била бистра, бистра като човешка сълза. Тогава реката имала друго име. По тукашните села, които са край реката, живяла в това далечно време невеста хубавица. С хубостта си надгрявала и слънцето, което дълго се запирало на небето да я гледа. Когато дошли турците по тоя край, пленили и потурчили много хубави моми и невести. Цялото село се бояло за Струма невеста, за хубавицата - нея искали да запазят от потурчване, защото очаквала своята първа рожба.

37205

Един ден турците нахлули в селото, а Струма успяла да се скрие в долината. Дълго време обикаляла и спряла до реката да се напие с вода. Помислила, че се е спасила, но неочаквано един турчин се изправил пред нея с изваден ятаган. Нямало накъде и как да дири спасение Струма невеста и се хвърлила в буйните води на реката, ала те от милост към голямата й хубост се обърнали да текат нагоре - не искали да загине красивата невеста. Като скочила в реката Струма, скочил след нея и турчинът, разпорил корема й с ятагана си и извадил мъжкото детенце "живо-живуленце". Като видяла това невиждано по жестокост чудо, реката от жал станала мътна и досега не се е избистрила.

Загинала Струма невеста и на нейно име нарекли реката, както я знаем и днес“.

37203

Макар и мътна и днес, Струма ни носи радост и смисъл, дава ни красота и приключения. Дава живот на растения и животни, дава спокойствие на рибарите, място за игра на децата и буйни бързеи на приключенците.

За да бъде запазена такава, чиста и стара, от рафтинг и каяк клубовете, които ползват реката, призовават: Нека се замислим преди да изхвърлим чашката си през прозореца на колата или хартийката си на брега. Нека да дадем пример и да научим всеки да обича, да пази и да уважава реката.

37204

Години наред клубовете по рафтинг и каяк, разположени по кресненското дефиле, почистват коритото веднъж годишно с надеждата следващият път боклука да намалее. Има надежда! И тази година макар и в малък състав, доброволци събраха каквото им беше „подарила“ реката или човешката глупост. Освен това заснеха клипче с надеждата, че всеки ще почуства магията й.

#зачистаструма