Вижте първия италиански плаж, на който няма да се пуши

  • Вижте първия италиански плаж, на който няма да се пуши
    Вижте първия италиански плаж, на който няма да се пуши

Една от най-известните крайбрежни дестинации на Италия ще се сдобие с първия плаж без тютюнев дим в страната!

Плажът е разположен в Бибиони, провинция Венеция. Там успешно бе одобрен проектът „Вдишай морето“ (Respira il Mare), който напълно забранява пушенето по 8-километровото крайбрежие на Бибионе.

Проектът започва през 2011 г. и досега забраняваше пушенето само до и във водата. От новия летен сезон цигари няма да могат да се пушат и в близост до плажа. "Това не е толкова забрана, а по-скоро възможност за хората, които искат да прекарат почивката си тук, да подишат чист морски въздух. Искаме това да се случва без да страдаме от вредни за здравето ни вещества",  коментира кметът на града Паскуалино Кодогното.

Вижте първия италиански плаж, на който няма да се пуши

Проектът ще бъде официализиран през май с лансирането на информационна кампания и установяването на подходящи правила - включително и глобите за тези, които не ги уважават. Градът ще построи и серия от зони за пушене, които ще бъдат недалеч от плажа.

Славата на Бибионе започва да се увеличава през 50-те години на миналия век благодарение на дългите плажове с фин пясък, боровата гора в близост и прекрасната лагуната. През последните години Бибионе се превърна във втория най-популярен морски град след Римини, в района на Емилия-Романя.

Вижте първия италиански плаж, на който няма да се пуши

Ако искате да научите повече за Бибионе и неговия проект „Вдишай морето“, можете да проверите официалния му уебсайт тук.

***