Водопадите Атабаска – още едно от чудесата на Канада

  • Водопадите Атабаска – още едно от чудесата на Канада
    Водопадите Атабаска – още едно от чудесата на Канада

Безспорно Канада крие и големи красоти – същински шедьоври на природата, които си заслужава да бъдат зърнати от всеки пътешественик.

Това важи с пълна сила за Националния парк Джаспър, който е най-големият в Канадските скалисти планини. Там може да намерите различни еко системи – от горещи извори, езера и водопади до планини и ледници.

Той
съществува от 1907 г. и се счита за най-дивия от планинските паркове на територията на Канада. Освен това той е и една от най-известните дестинации за пешеходен туризъм, ски и други видове планински активности.

Една част от този огромен природен парк са ледникови езера, които могат да ви пленят със своята красота. Водоскоците и водопадите също привличат любопитните погледи на туристите, като има някои, които със сигурност не бива да пропускате.

Водопадите Атабаска – още едно от чудесата на Канада
Снимка: m01229/Flickr


Такова място са водопадите Атабасканамиращи се на високите скали Атабаска. Те са известни със своята височина – около 23 м. Водите им са изключително бурни и преминават през тесен прелом – дотолкова, че дори и през най-студените сутрини те не замръзват. Бързите приливи са създали тясно дефиле, множество дупки и местенца, през които водопадът си проправя път. Теченията пък са отговорни и за оформянето на дефилето, разположено в непосредствена близост до реката. Тъй като Атабаска се спуска все по-ниско в каньон, навътре ждрелото става все по-дълбоко.

Водопадите Атабаска – още едно от чудесата на Канада


Мястото заема около 10 878 кв. км от Националния парк, обявен за световно културно наследство в списъците на ЮНЕСКО. Водопадите в района привличат голям брой посетители със своите красота и достъпност. Най-удачното време за посещение е в периода между юни и август. За да се избегне голямата тълпа обаче, се препоръчва да правите преходите си рано сутрин или привечер.
Водопадите Атабаска – още едно от чудесата на Канада
Снимка: stefan m/Flickr


Заедно с красотата на буйните води на водопада, можете да се насладите и на живописния фон на планината Атабаска, който допълва гледката и завинаги ще се запамети в съзнанието ви.