Времето е спряло в долината М`Заб

  • Времето е спряло в долината М`Заб
    Времето е спряло в долината М`Заб

М`Заб е тясна долина-оазис в Сахара, където времето е спряло. Цивилизацията изглежда като да е подминала това място, а местната култура и начинът на живот са се съхранили почти същите от момента на заселването на долината.

През 11-и век в М`Заб са построени пет оградени града, известни като Пентаполис, които са разположени в продължение на 10 километра в долината. Градовете са били построени от берберите мозабити, които преди това живеели в областта Магреб в Северна Африка.

След като голям пожар унищожил столицата им Тахери, те се заселили в долината М`Заб . Там построили своите пет укрепени града – Гардая, Мелика, Бени Исгуен, Боу Нура и Ел Атуф.

36744

Всеки един от тях е миниатюрна цитадела, оградена със стени, а минарето на джамията служи за наблюдателница. Самите градове на берберите са изградени в концентрични кръгове около джамията, която е разположена на височината на хълм и служи като крепост, където да се скрият хората в случай на обсада.

36746

Тези селища са известни със сбутаните си една в друга къщи, малките улички и скритите дворчета. Местните жени и момичета пък са много красиви и фотогенични, но им е забранено да бъдат снимани. Тяхната култура ги учи да бъдат много скромни, да избягват погледите на мъжете и дори да избягват пътя им.

36743

Те могат да показват лицата си само преди да се омъжат, а когато създадат семейство, те са длъжни да ходят в своите традиционни хайк – дрехи, покриващи цялото им тяло и лицето, с изключение на очите.

36745

В долината М`Заб Гардая е основният град и столицата, Ел Атуф е най-старият, Бени Исгуен пък се счита за свещеният град, където доскоро само местни хора са имали право да влизат след залез слънце и портите са се заключвали.

36741

Днес берберските градове са част от списъка с културно наследство на ЮНЕСКО.  

36742