Яйце на сто години е вкусен специалитет в Китай

  • Яйце на сто години е вкусен специалитет в Китай
    Яйце на сто години е вкусен специалитет в Китай

Преди стотици години една апетитна идея, наречена вековно яйце, се излюпила в селските райони на Китай.

Историята разказва как един фермер намира патешки яйца в една кална локва, пълна с вода и гасена вар (вид на калциев хидроксид). Яйцата били напълно запазени по естествен начин. Незнайно защо той опитва яйцата и оцелявайки след дегустацията им, започва да ги пресъздава собственоръчно. Резултатът е деликатес, който ще се пази с векове и ще остане приятна и комфортна храна в Хонг Конг, Китай и части от Югоизточна Азия.

41010

Въпреки че детайлите за откритието на вековното яйце не са документирани, учените смятат, че то датира от над 500 години назад във времето, до династията Минг. Като изключим някои техники за производство в големи мащаби, процесът за съхранение на яйцето остава относително непроменен и до днес. 

41012

За да се направи яйцето, голям съд (вана, казан, бъчва) обикновено се пълни с комбинация от силен черен чай, лайм, сол и жар. Тази смес се оставя да престои и изстине през нощта. На следващия ден патешки, пъдпъдъчи или кокоши яйца се пускат в сместа и така киснат в период от седем седмици до 5 месеца, а не за векове както сочи името на яйцето.

Вековното яйце се среща и под други имена, като стогодишно яйце, хилядолетно яйце. Но без значение от името, това екзотично ястие е лесно достъпно в магазините за хранителни стоки и в китайските ресторанти. Вкусът му обаче е труден за усвояване най-вече от туристите, които се сблъскват и с други деликатеси на азиатската кухня, като пилешки крака и змийска супа.

Видът на вековното яйце е първото предизвикателство, с което трябва да се справи всеки, решен да го опита. Вместо апетитно бяло с оранжев жълтък, то е тъмно кафяво, с блатисти зелени оттенъци и много прилича на желе. Второто предизвикателство е острата миризма на амоняк, която трудно се понася. Но всъщност много деца растат с това ястие, с неговата миризма и се научават да обичат вкуса. 

41009

В продължение на стотици години вековното яйце се правело от фермери и селяни. То се появява в менютата в Хонг Конг, когато шепа известни готвачи избягали в града през 1940 г., по време на китайската гражданска война. Така те донесли регионални ястия с тях.

Един от най-известните ресторанти в Хонг Конг, специализиран в приготвянето на вековно яйце е Юнг Кий (Yung Kee Restaurant). Тук обикновено го сервират като предястие, върху дебел слой от ярко розов джинджифил. Директорът на ресторанта Карел Кам (Carrel Kam), който е и внук на основателя, казва: “Понякога имаме чуждестранни туристи, които гледат яйцето и малко се плашат, защото то изглежда тъмно, грозно, лигаво и зелено. Но това е психологически момент - точно като идеята за синьо сирене. Миризмата е ужасна, но вкусът е добър.”

Идеалното яйце има пропорционално голям жълтък, все още зеленикаво-жълт, рохък и заобиколен от концетрични пръстени от кафяво, зелено и тъмно синьо. Цветовете показват различните етапи на трансформация, а колкото по-голям и рохък е жълтъкът - толкова по-добре.

41011

Кам казва, че за перфектното яйце е нужно време, което естественият процес изисква. Въпреки че процедурата може да бъде по-бърза с използването на химия, в неговия ресторант предпочитат традиционния начин.

Може би благодарение на неприятната миризма, но вкусът на яйцето е напълно неочакван. То е изненадващо кремаво, меко и сочно. Може да консумирате вековното яйце през целия ден - на закуска, с вечерята, като предястие, към аперитив, а дори и като десерт, опечено в някой сладкиш.