Забавления и културен туризъм в Милано

  • Забавления и културен туризъм в Милано
    Забавления и културен туризъм в Милано

Милано е впечатляващ град и главен център в Северна Италия, който предлага на посетителите си различни възможности, както за забавление, така и за културен туризъм.

Тук можете да видите с очите си някои от най-изящните произведения на изкуството от времето на ренесанса, да се разходите из лъскавите бутици, да посетите премиера в “Ла Скала” или да гледате на живо оспорван футболен двубой – градът предлага за всекиго по нещо. И ако вече сте набелязали Милано като дестинация за следващото си пътешествие, то може би ще ви е полезно да научите кои са най-популярните забележителности на града. Ето ги и тях:

1. Катедралата Дуомо

Това е главната катедрала на Милано, строена в продължение на цели 579 години. В нея се съхранява пирон от Светия кръст, а що се отнася до архитектурата ѝ – тя е един истински шедьовър, изпълнен в готически стил. Тук може да видите над 3 000 статуи, както и впечатляващи витражи, но най-интересната гледка, безспорно, се открива от покрива на катедралата. Освен че там се намира 4-метровата статуя на Мадоната (както и други интересни статуи, изобразяващи библейски фигури), оттук се открива и уникална панорамна гледка към града и околностите – ако случите хубаво време, дори може да видите Алпите.

Забавления и културен туризъм в Милано

2. “Тайната вечеря”

Тази световноизвестна фреска, дело на Леонардо да Винчи, продължава да буди интерес у посетителите на града. Намираща се в трапезарията на манастира “Санта Мария деле Грацие”, тя е претърпяла множество реставрации, но изглежда все така внушителна. В случай, че решите да посетите този обект, то най-добре е да си купите билети предварително, тъй като опашките за там са огромни.

Забавления и културен туризъм в Милано

3. Замъкът Сфорца

Замъкът Сфорца е построен през XVвек и е известен с това, че именно тук е творил Леонардо да Винчи. В наши дни на територията му могат да бъдат видени Праисторическият музей, както и музей на Древния Египет – съдове, мебели, монети, музикални инструменти, гоблени и облекла, представляват част от експозицията. Тук се съхранява и последната скулптура на Микеланджело, която е незавършена. Любопитен факт е, че през 2013 г., при реставрация на една от стените на замъка, е открита неизвестна дотогава фреска на Леонардо да Винчи.

Забавления и културен туризъм в Милано

4. Каналите на Милано

Въпреки че градът е далеч от Венеция по този показател, все пак има няколко изкуствено създадени канала, които са доста живописни. В проектирането им е участвал самият Леонардо да Винчи, а днес разходката с лодка по тях може да се превърне в наистина приятно изживяване (макар зимата да не е най-подходящият сезон за това).

Забавления и културен туризъм в Милано

5. Ретро трамваите

Тези ретро трамваи обслужват градските линии, наравно със съвременните транспортни средства. Интересното е, че освен романтиката, която внасят, от тях може да разглеждате забележителностите по пътя на спокойствие (тъй като се движат с ниска скорост). Тези трамваи предлагат и храна, така че, можете да вечеряте тук, наслаждавайки се на гледки, като катедралата Дуомо, замъкът Сфорца, или паркът Семпионе.

6. Парковете

Най-красивият парк в Милано, безспорно, е гореспоменатият Семпионе, който се простира от замъка Сфорца до Арката на мира. Въпреки че е идилично и спокойно място, все пак не липсват туристи. В случай, че искате да се отдалечите от тълпите, може да посетите един друг интересен парк – Джардини Публичи, намиращ се в североизточната част на града.

Забавления и културен туризъм в Милано

7. “Златният квадрат”

Така се наричат четирите улици, оформящи квадрат, където се намират някои от най-лъскавите бутици на града (улиците са: Monte Napoleone; Manzoni; Spiga; San`t Andrea). Тук се предлагат световноизвестни марки, които за съжаление не са по  джоба на  всеки.

8. Стадион “Сан Сиро”

За футболните запалянковци със сигурност ще е интересно да посетят дерби на някой от гранд отборите на Милано – Интер и Милан. Стадион “Сан Сиро” е място където и двата отбора посрещат домакинските си мачове, а двубоите помежду им се превръщат в истински празник.

Забавления и културен туризъм в Милано