Коледен дух и снежна красота от Лапландия

  • Коледен дух и снежна красота от Лапландия
    Коледен дух и снежна красота от Лапландия

Лапландия не е сред най-популярните туристически дестинации, но въпреки това си струва да ѝ обърнем внимание, особено сега – през зимата.

Тя е най-северната финландска провинция, която по време на коледните празници изглежда като излязла от приказките. В Лапландия ясно се усеща смесицата между различните култури – финландска, шведска, норвежка и руска. Освен това мястото е населявано от три типа жители, които говорят шест диалекта, имат различно вероизповедание и обичаи.

Неслучайно, именно тази финландска провинция е нарочена за дом на Дядо Коледа – тук почти навсякъде могат да бъдат видени свободно разхождащи се елени. Малките , уютни дървени къщички допълват пейзажа.

Коледен дух и снежна красота от Лапландия
Коледен дух и снежна красота от Лапландия

В Лапландия ежегодно се устройват и много фестивали, панаири и други интересни мероприятия, които внасят разнообразие в живота на местните и забавляват туристите. Може би най-оживеното място тук е административният център на провинцията – град Рованиеми, който е разположен на самия полярен кръг. В него се намира и Университетът на Лапландия, който допълнително  вдъхва живот на мястото, благодарение на многобройните студенти, прииждащи тук от всички краища на провинцията. Самият град се намира между хълмовете Оунасваара и Коркаловаара, в долината на река Кемийоки. Климатичните условия тук са такива, че предопределят появата на 4 сезона и 4 полусезона. От края на ноември до средата на януари се наблюдава т.нар. полярна нощ, при която температурите могат да паднат до -20 градуса по Целзий. През юни и юли пък настъпват полярните дни.

Най-голямата атракция в Лапландия е селището на Дядо Коледа, което се намира на около 10 км от центъра на Рованиеми. На това място коледния дух се усеща целогодишно, а преди самият празник пощенската станция е затрупана с писма на деца от всички краища на света. Те се доставят директно в офиса на Добрия старец, който се намира в пещерата в планината Тунтури.

Коледен дух и снежна красота от Лапландия

Освен заради Дядо Коледа, има и още една причина това място да е най-посещаваното в Лапландия – оттук минава бялата линия, обозначаваща началото на Северния полярен кръг.

Ако искате да получите сертификат, че сте посетили мястото, ще се наложи да отидете до близката ферма Нанапиирин, където ще трябва да се “впуснете” в символичен лов на елени, за да се сдобиете с него. Оттук можете да изпратите и коледна картичка до близките си, като вие решавате точно кога да пристигне.

Коледен дух и снежна красота от Лапландия

Сред останалите интересни обекти в Рованиеми е мостът над река Кемийоки, където върху 50-метров пилон, разположен в средата му, гори вечен огън – той се е превърнал и в един от символите на града. Друго интересно място тук е Арктическият научен музей, който проследява историята, бита и културата на местното население от далечното минало до наши дни. Музеят е наистина доста внушителен, а черешката на тортата е стъкленият му покрив, който предоставя невероятна гледка към арктическото небе.

Други интересни сгради в града са: кметството; градският театър; концертната зала; конгресният център.

В случай че решите да посетите това необикновено място, то е добре да знаете, че то е леснодостъпно от всички точки на света. Освен в гореспоменатият град Рованиеми, летища има в още 5 града. Железопътният транспорт също е много добре организиран, а що се отнася до пътуването с личен автомобил или автобус – то също не е затруднено, тъй като тук преобладава равнинният релеф.