Странните места на Земята, за които може би не знаеш

  • Странните места на Земята, за които може би не знаеш
    Странните места на Земята, за които може би не знаеш

На нашата планета съществуват удивителни места, които просто няма как да подминем. Именно тук природата се е постарала да разгърне цялото си могъщество и да ни покаже, че въпреки технологичния прогрес на човечеството, все още има с какво да ни изненада.

В случай че сме успели да привлечем вниманието ти, то може би ще ти е интересно да разбереш къде точно се намират тези места. Ето и малко информация за най-известните сред тях:

Саянските планини, Сибир

Тази планина притежава величествени върхове и студени езера, а поточетата, спускащи се от нея се вливат в сибирската река Енисей. Дължината на реката е 5 500 км., като свършва, вливайки се в Карско море, в Северния ледовит океан. Районът е изолиран, а в източната част на Саянските планини живее група от 20-тина човека. Интересен факт е, че тези хора някога са говорили на език, наречен “тофа”. И понеже в средата на миналия век руското правителство ги е задължило да научат руски, то днес само най-възрастните сред тях могат да говорят на този странен език.

Странните места на Земята, за които може би не знаеш

Окото на Сахара, Мавритания

Това чудо на природата е наричано по няколко начина – Окото на Африка, Биволското око, структурата Ришат. Според учените този природен феномен се е получил вследствие от разместването на земните пластове, в комбинация с ерозията. Има и други хипотези, като тази, че мястото представлява неизригнал вулкан, както и, че тук някога е паднал метеорит. Тези странни кръгове се виждат и от космоса, така че не е изненадващ факта, че именно астронавти са ги открили през 1965 година. Поради огромните си размери и ясни очертания, дори и в наши дни Окото на Сахара служи за ориентир на космонавтите (диаметъра му е около 50 км.).

Странните места на Земята, за които може би не знаеш

Ол Дойньо Ленгай, Танзания

Това е името на планина, намираща се сред степите на Северна Танзания, като в превод от езика на масаите означава “Божията планина”. Представлява действащ вулкан с височина около 2 800 м., която съществува в сянката на близката планина Килиманджаро. На запад от планината пък се простира Национален парк Серенгети. Интересното при Ол Дойньо Ленгай е това, че вместо огнена лава и дим, вулканът изхвърля калцирана сода, състояща се от пепел и карбонатит, с температура 500°C. Това го превръща в единственият в света соден вулкан.

Странните места на Земята, за които може би не знаеш
Снимка: bg.wikipedia.org

Кървавите водопади, Антарктика

Тези водопади дълго време хвърляха учените в недоумение. Днес се счита, че под ледената повърхност се крият цели колонии от бактерии, оцелели още от праисторически времена. Понеже няма откъде другаде да излязат, те извират именно чрез водата, като се хранят със сяра. Червеният цвят на водата пък се дължи на съдържанието на железен оксид.

Странните места на Земята, за които може би не знаеш
Снимка: DLR German Aerospace Center

Банята на Дявола, Нова Зеландия

Този странен обект се намира в район, богат на термални извори – Уай-О-Тапу, недалеч от Роторуа. Самата “баня” представлява неголям басейн, намиращ се сред множество други, образувани поради геотермалната активност тук. Това, което го отличава, обаче, е цветът на водите му, които са жълто-зелени. Това оцветяване се дължи на химични процеси и високо съдържание на сяра. Миризмата, която се носи от мястото, също е доста тежка и неприятна.

Странните места на Земята, за които може би не знаеш