Загадката на Босненските пирамиди за човешката цивилизация

  • Загадката на Босненските пирамиди за човешката цивилизация
    Загадката на Босненските пирамиди за човешката цивилизация
Вече за никого не е тайна, че в Босна съществува комплекс от пирамиди, които по нищо не отстъпват на тези в Гиза.
Според археолога Семир Османагич те са на възраст поне 30 000 години, т.е. създадени са 20 000 по-рано от приетата версия за появата на напреднала човешка цивилизация. Към момента по-голяма част от научната общност обаче остава скептична. Защо?

Какво представляват Босненските пирамиди?

Те са комплекс от пет пирамиди в град Високо, на 30 км северозападно от СараевоПирамидата на Слънцето е най-голяма и достига височина 220 метра. За сравнение - Хеопсовата пирамида в Гиза е 147 метра. В босненския комплекс има и пирамиди на Луната, Любовта, Земята и Дракона. 
 
Някои археолозите обаче твърдят, че това е пълна измама на д-р Семир Османагич, за да осигури финансиране и да стимулират туризма в Босна след опустошителните събития от босненската война през 90-те години на миналия век. Някои учени казват, че това са просто хълмове. Разкопките, които започват през 2005 година, твърдят друго.
 
Загадката на Босненските пирамиди за човешката цивилизация

 
Твърденията
 
Въглеродното датиране на органични вкаменелости, намерени в изкопаните камери, предполага, че възрастта на пирамидите е около 30 000 години (+/- 400 години). Според общоприетото ни разбиране, най-ранните човешки цивилизации са отпреди 10 000 години. Босненските пирамиди поставят въпроса - дали това е така наистина? 

Подобно на египетските пирамиди, босненските са ориентирани към космическия север, но те са 15 пъти по-точни от пирамидата в Гиза. Отклонението им е само 0 градуса и 12 секунди. Интересно е, че върховете на Слънцето, Дракона и Луната образуват идеален равностранен триъгълник.
 
Пирамидата на Слънцето е изградена от пет дебели слоя бетон (пясъчни плочи с дебелина почти един метър за всеки слой). Освен това всеки слой съдържа 15 см слой глина по между си. Под бетона и глината вътрешната пирамида се състои от пясъчни блокове. Изследвания, направени в босненски италиански и френски лаборатории, доказват, че бетонният материал, който се намира на босненската пирамида на Слънцето, е пет пъти по-силен и по-водоустойчив от всеки бетон, който може да бъде направен днес. Въпросът е, откъде тогава е този материал?
 
Загадката на Босненските пирамиди за човешката цивилизация
Снимка: Sam Bedford
 
Пирамидите в Босна крият и друга загадка. От върховете им се излъчват електромагнитните лъчи, които са изключително силни. Семир Османагич смята, че те имат лечебни свойства. Изследванията показват също така, че тези явления не съществуват в райони, далеч от пирамидите.
 
Ако всичко, което Османагич твърди, е вярно, това тотално ще преобърне представите ни за човешката цивилизация - нейното минало и развитие. Точно затова "официалната наука" обявява откритията му за рекламен трик. Докога обаче тя ще успее да държи очите ни затворени, защото стената, която е изграждала досега, вече е доста напукана...
 
Посетете Босненските пирамиди и сами преценете на какво и кого да вярвате!