Загадката на Кървавите водопади на Антарктида е разкрита

  • Загадката на Кървавите водопади на Антарктида е разкрита
    Загадката на Кървавите водопади на Антарктида е разкрита

Учени най-после решиха един вековен дебат:

Защо Кървавите водопади на Антарктида са червени?

Мястото, открито преди повече от 100 години, е известно с периодичното изхвърляне на солена вода с ален цвят. Твърдеше се, че той се дължи на наличието на червени водорасли. Екип от изследователи от Университета в Аляска обаче открива, че причината е друга.

Кървавият поток всъщност извира от голямо солено езеро, погребано на 100 метра дълбочина под ледника Тейлър, преди повече от 1 милион години. Високата концентрация на желязо в него, което оксидира при контакт с въздуха, придава червения цвят на водата.

Загадката е разкрита благодарение на специален радар с две антени - една за излъчване на електрически импулси и една за приемането им.

Освен това учените откриват защо водата може да тече през ледниците, без да замръзва. Колкото и странно да звучи, тя излъчва топлина, когато замръзва и така загрява леда около нея. Затова дори най-студеният ледник в света –Тейлър има постоянно течаща вода.

Този тип изследвания могат да помогнат за по-лесното разбиране как би могъл да съществува живот в други слънчеви системи.