Защо да посетим Дилиджан, Армения?

  • Защо да посетим Дилиджан, Армения?
    Защо да посетим Дилиджан, Армения?

Пълен с история, невероятно гостоприемен и бъкащ с нови инициативи, Дилиджан е известен като Швейцария на Армения. 

Сега ще разгледаме кои са нещата, заради които си заслужава да посетим тази дестинация.

1. Невероятните походи на природата

Защо да посетим Дилиджан, Армения?

По-хладен, по-зелен и по-спокоен от останалата част от страната, Дилиджан отдавна е място за бягство за хората, които искат да отидат сред природата и да се скрият от шума и забързаното ежедневие. Той е заобиколен от Национален парк Дилиджан и в която и посока да погледнете, ще бъдете обгърнати от зелено одеяло. Освен ако не е есента, разбира се. Тогава залесените склонове представляват феерия от оранжеви, жълти и червени падащи листа.

Преминаването през тези залесени склонове е една от истинските радости на посещението на Дилиджан. От 2017 г. насам са направени много инвестиции в създаването и изграждането на специални туристически пътеки. С финансиране от Инициативите за развитие на Армения (IDeA) съществуващите пътеки са реновирани и са подобрени указателните табели, предлагащи мрежа от пътеки, които ще ви пренесат през необятна зелена гора, покрай манастири и до езерото Парц. Пътеките са част от по-голяма пътека, но могат да бъдат направени в по-къси, единични сегменти.

Някои от най-добрите природни забележителности на Дилиджан са на края на града. Както манастирите Jukhtakvank, така и Matosavank могат да бъдат достигнати чрез 10-минутна горска разходка от западния край на града. 

Попитайте Туристическия информационен център или домакина на местния B&B за други местни любими забележителности, като известната поляна, където се събират елени, и таен водопад, където местните жители обичат да се охлаждат в горещия летен ден.

2. Невероятната храна

Богата, вкусна и приготвена от местни продукти, храната в Дилиджан е толкова добра, че хората пътуват по целия път от столицата Ереван, за да я опитат. В диапазона от изискани ресторанти за хранене до модерни кафенета, има нещо за всеки вкус и бюджет.

Kcuch, на ул. Мясникян, предлага иновативни преработки на стари арменски фаворити, включително пица с диви гъби, агнешко, сервирано със сливи и мед и наистина изкусителен прасковен пай.

Haykanoush, в средата на Стария Дилиджански комплекс, предлага великолепни арменски специалитети във възстановена трапезария от 19 век, в комплект с подове, покрити с ръчно изработени туфенкински килими.

Местни B&B като Toon Armeni, който стои високо в стария град, предлагат ястия и деликатеси. Кухнята също прелива от  местни любими храни, включително и вкусната гата.

Търсите бързо кафе и сладкиши? Можете да се поглезите в Дилижан. Кофеин Брю Лаборатория, част от комплекса Туфенкиан, е един от чудесните варианти. Кафе №2, с изглед към езерото, е светло, проветриво и притежава страхотна атмосфера. 

3. Уникалната култура

Защо да посетим Дилиджан, Армения?

Дилижан е интригуваща смесица от старото и новото време и периода между тях. Отдавна е чудесна дестинация за кинематографи, композитори, художници и писатели, желаещи да преоткрият своята муза. Британският композитор Бенджамин Бриттен идва тук през 1965 г., малко преди най-успешния си период.

Културният дух се усеща най-силно в историческия център на града: букет от калдъръмени улици, традиционни дървени сгради и причудливи паркове. 

Ще се натъкнете и на Народния музей на Дилиджан, разположен в двуетажна традиционна градска къща от 19 век и пълен с антични килими, ювелирни изделия и мебели от миналото на Дилиджан. Заслужава да се посети и Музеят на местните архитектури „Дилиджан” и галерията с картини, която е дом на исторически предмети, които разказват историята на града през вековете. Местните жители просто го наричат ​​Геологическия музей. Ще го забележите с бюста на Ленин отпред.

Като говорим за всичко съветско, върнете се надолу към кръговото кръстовище близо до Туристическия информационен център, където ще забележите извисяващия се паметник, издигнат за 50-годишнината на съветската власт в региона и вечния съюз на Армения, Грузия и Азербайджан.

Повечето посетители на Дилиджан се интересуват повече от фонтана отсреща. В него са представени трите главни герои от популярната съветска комедия - Мимино. Повечето хора просто минават и се спират за селфи и да потъркат носа на Фрунзик, за да им донесе късмет.

4. Бурната сцена на изкуствата и занаятите

Разположен в читалището на Dilijan, в мазето на градската гимназия, MADE е местна социална инициатива, стартирана през 2018 г. за възраждане и развитие на занаятчийски умения. Управлявана от неудържимата Натача Калфаян, тя насърчава местните хора да създават изкуства и занаяти, достъпни и продаваеми, с подчертано арменски дух. 

Произведенията са изключителни, често включващи стари съветски стилове и реликви. Ще намерите бетонни купи, базирани на стари дизайни на съветски кристали. Свещници, включващи очукани емайлирани плочи, популярни по съветско време. И сребърни бижута с местни жаргонни термини в отличителната и красива азбука на Армения. 

Те са създадени от хора без предишен опит в изкуствата. Много са жените, които търсят повече независимост извън дома. Или мъжете, които търсят нови възможности за заетост. Бивш радиаторен техник, например, сега прави приказни бижута.

Можете също така да вземете уникален сувенир от посещението си в Дилиджан. 

5. Най-доброто тепърва предстои

Стойността на уникалната природна красота и културни богатства на Dilijan отдавна е призната от националното правителство и местните фондации. В страната има истинско желание за възстановяване, възраждане и признаване на града като културен скъпоценен камък. 

През октомври 2019 г. в Дилижан се случват поредица от културни събития като част от годишния форум на Аврора, глобална инициатива, която обединява лидери от цял ​​свят, както и арменската диаспора. Представете си празник на хуманитаризма, образованието и иновациите, поръсен с малко звезден прах от любимия син на Армения, Джордж Клуни.

Старите съветски санаториуми се възстановяват в уелнес центрове от световна класа. И крайречният квартал, простиращ се от езерото за лодки в центъра на града до ултрамодерния колеж на Обединен свят (UWC), се преустройва с паркинг, велоалеи, изпълнителен арт център и църква, построена в традиционен стил. 

Добрата новина е, че нещата, които правят Дилиджан уникален на първо място, са защитени и подхранени. Местните млади предприемачи се насърчават да разработват устойчиви, екологични турове. И както споменахме по-горе, много от уникалните традиционни сгради в града се възстановяват чувствително.

Дилиджан вече е искрящият скъпоценен камък на Армения.