Затваря най-мразеният музей във Финландия

  • Затваря най-мразеният музей във Финландия
    Затваря най-мразеният музей във Финландия

Музеят на Ленин във Финландия, често наричан "най-мразеният" в страната, ще затвори врати в края на годината. Затварянето се дължи главно на предстоящ основен ремонт и необходимото изместване на фокуса предвид настоящите обтегнати отношения между Финландия и Русия, както съобщава Гласът на Америка.

Разположен в Тампере, музеят се помещава в сградата, където се смята, че съветските диктатори Владимир Ленин и Йосиф Сталин са се срещнали за първи път през 1905 г. Музеят разказва мрачната история на лагерите за принудителен труд и масовите убийства в Съветския съюз, но го прави със сатирична нотка, насочена към подигравка с диктаторите. Този подход до голяма степен е повлиян от социологическо проучване, според директора на музея Кале Калио. „Най-търсеният аспект беше съветският хумор; хората искаха музеят да бъде забавен“, обяснява Калио.

музей ленин

Пълномащабната руска инвазия в Украйна обаче значително промени общественото възприятие. „Имахме анкетен въпрос: 'Смятате ли, че музеят е забавен?' Но след като войната в Украйна започна през 2022 г., хората вече не го възприемаха по този начин“, спомня си Калио.

Критиците твърдят, че музеят прославя Ленин и руския империализъм, което предизвика гняв. "Ужасно е да видиш музей, който възхвалява кошмарното руско наследство. Не разбирам защо е направен", каза Виталий Заболотски, председател на групата на украинците в Тампере.

В отговор на реакцията музеят обяви през април, че ще приключи с ребрандирането и ще пренасочи изложбата си към руско-финландските отношения, а не към Ленин. Калио признава, че осигуряването на финансиране за тази инициатива е предизвикателство. Докато повечето посетители са от Финландия, има и някои от бивши съветски републики, които като цяло гледат негативно на музея. „Много по-сложно е да имаме онзи хумористичен поглед за съветското наследство, който ние на Запад или дори руснаците можем да имаме“, отбелязва Калио.