Живот в малкия или големия град?

  • Живот в малкия или големия град?
    Живот в малкия или големия град?

Всяко нещо винаги има и предимства, и недостатъци. От предпочитанията на човек зависи какъв избор ще направи - дали ще живее в малкия роден град, или в столицата, дали ще предпочете къща, или апартамент, дали ще отиде в кварталното училище, или ще предпочете някое друго.

В следващите редове ще се сблъскаме с някои от предимствата и недостатъците на малкия и големия град.

1. Градският транспорт

Метрото и многото автобусни линии осигуряват лесен и бърз достъп до всяка точка на града. Но колко лесен и колко бърз? Никога не можем да го сравним с малко градче, в което почти всичко е "на една ръка разстояние". Там нещата са наистина бързи и възможни да се случат сега. Няма проблем да отскочиш до вкъщи да смениш залятата с кафе риза, защото това ще ти отнеме точно 5 мин. Ако решиш да използваш колата - отново нещата се случват мигновено - няма трафик и има места за паркиране.

Живот в малкия или големия град?

В столицата например, придвижването до някъде може да се окаже цялостна организация. През няколко дни идва време за купуване на продукти, зеленчуци, прахът за пране май е свършил и се събират доста обемни и тежки торби. Сега предстои избор - да отида до кварталния магазин пеша и да нося тежките торби няколко преки, или да взема колата, да чакам в задръстване, да се чудя къде да паркирам и това да ми отнеме повече време, отколкото самото пазаруване.

Всичко в големия град трябва да става по план, иначе рискувате да не можете да свършите нищо.

2. Къде да отидем?

Голям град - повече възможности. Ясно е за всички, че в по-малките населени места забавленията и начините за развлечение са по-малко, а късно вечер почти няма къде да се отиде. Ако решиш да разнообразиш и да седнеш на друго място с по-различна кухня, ами просто няма къде. По друг начин стои въпроса в столицата - нови заведения отварят врати всяка седмица, има италианска, гръцка, китайска, гурме и каквато се сетите кухня. Имате възможност всяка вечер да сте на различно място, стига да сте се сетили от по-рано да запазите места. В малкия град ако искаш да стигнеш до някое заведение, това ще стане изключително бързо и няма да се притеснявате, че няма да има места или къде да паркирате, но въпроса е има ли къде да отидете?

3. Магазини

Що се отнася до магазини за дрехи и модни марки отново важи мотото за големия град и големите възможности. Например София - молове, квартални магазини, огромна търговска улица, всевъзможни марки. Малкия град - ако сте истински моден почитател никак няма да бъдете удовлетворени от избора, малкия асортимент и липсата на почти всякакъв вид дрехи от по-висок клас.

В магазините за храна отново има разлики. Не всички хипермаркети отварят врати във всеки град и асортиментът почти никога не е пълен. Много често хората, които обичат по-странни и интересни храни, отскачат до по-големите населени места, за да си набавят определени продукти.

4. Цената на живота

До тук установихме, че в големия град има безброй модни находки и не само - всичко, което ви дойде на ум (от хранителни продукти, био семена, мебели в бароков стил и т.н.), може да бъде намерено, но има ли как да си го позволим?! Да, заплатите са по-високи от тези в малките населени места, но и разходите са огромни. По-често в малкия град имаш жилище или дори да нямаш има как да си купиш. Цените на имотите и квартирите в големите градове в последните години са достигнали толкова голям връх, че половината от средната работна заплата отива за това. Но има и сметки за ток, вода, телефон, интернет, телевизия, гориво (по-големи разстояния), карта за градски транспорт, храна (винаги доста по-скъпа), покупки... Като махнем разходите и понякога се оказва, че да живееш с по-голяма заплата в големия град е същото като да живееш с по-малка в малкия град.

Живот в малкия или големия град?

5. Спокойствие

Има различни гледни точки. Някой хора намират живота в малкия град за скучен, други за синоним на спокойствие. Тишината вечер, когато се разхождаш по улиците и чуваш само звука на щурците за някой е блажена, а за други - зов за помощ и търсене на спасение на друго място. Някои хора намират шума, клаксоните, многото коли, постоянните разговори на стотици хора за силно изнервящ, а други за нещо нормално и признак за живот.

6. Близки

Не е задължително, но в повечето случаи малкото населено място е там, от където идваме. Там са нашите близки, родители и роднини. Много е приятно, когато имаш възможността да отскочиш на бързо на гости за топла прегръдка и подкрепа. Съответно на друго мястото, нещата се случват доста по-сложно.

7. Клюки

Може да звучи смешно, но както казват най-лесния начин да станеш наркоман, престъпник и лош човек, е да не поздравиш бабите пред блока. Има голяма доза истина в това и най-често тя се отнася до малкия град. Там всеки знае всеки  всеки се бърка в работата на другия. "Аз този го знам, той е..." (така поне си чул, дали е вярно не е от значение) Клюките в малкия град се разпространяват със скоростта на светлината. Ако си хапнала на 25 декември малко повече пържолки, на 26 декември вече може да ти честитят за бременност, за която и ти не знаеш. В големия град живота е доста по-забързан, познаваш някои от хората в квартала, но ти си се местил няколко пъти, нямаш време и възможност да коментираш чуждите животи.

Живот в малкия или големия град?

8. Има ли място?!

По-големите населени места станаха пренаселени и това е всеизвестен факт. Натуралната красота на града е скрита някъде между хилядите блокове, които са толкова близо един до друг, че съседите могат да си стиснат ръцете през терасите. Навсякъде и по всяко време има хора и коли. Тишината се е изпарила и някак май всички са забравили какво беше това. Обичайното изнервяне и обикаляне в продължение на 15 мин за паркомясто, водещо до закъснение за среща, вече е нещо като "Добър ден!". Блокове, блокове, блокове и още блокове. Въздухът е изключително мръсен, защото въздушните потоци вече са на изчезване и с хилядите коли, се образува любимия синоним на София - смога.

*

Винаги могат да се намерят плюсове и минуси, както на едното, така и на другото място. Всичко зависи от предпочитанията на човек. Важното е да намерите къде се чувствате добре, щастливи и да намерите вашата зона на комфорт  и спокойствие.

Живот в малкия или големия град?