28 интригуващи факта за Дижон

  • 28 интригуващи факта за Дижон
    28 интригуващи факта за Дижон
  • 28 интригуващи факта за Дижон
    28 интригуващи факта за Дижон
  • 28 интригуващи факта за Дижон
    28 интригуващи факта за Дижон

Дижон е столицата на департамента Кот д'Ор в регион Бургон-Франш-Конте във Франция.

Той е известен със своето историческо и архитектурно наследство, както и със своята гастрономия, особено с известната си горчица.

28 интригуващи факта за Дижон
Снимка: pixabay.com

Дижон се намира в източна Франция, на около 310 километра югоизточно от Париж. Градът води началото си от римско време, когато е бил известен като Дивио.

Дижон се превръща във важен градски център през Средновековието, служейки като седалище на херцозите на Бургундия от 11-ти до края на 15-ти век.

Дворецът на херцозите на Бургундия (Palais des Ducs de Bourgogne) е видна забележителност в Дижон. Той представя смесица от архитектурни стилове, включително готика, ренесанс и барок.

Историческият център на града, известен като "Стария град" (Vieille Ville), се характеризира с тесни улички, средновековни сгради и очарователни площади.

Дижонската катедрала (Cathédrale Saint-Bénigne de Dijon), посветена на Свети Бенигнус от Дижон, е впечатляваща готическа катедрала, датираща от 13 век.

Църквата Нотр Дам на Дижон (Église Notre-Dame de Dijon) е друг забележителен религиозен паметник, включващ уникална фасада, украсена със сложни каменни резби.

Дижон е известен със своята горчица, известна като дижонска горчица, която се прави от кафяви или черни синапени семена, бяло вино и оцет.

Musée des Beaux-Arts de Dijon (Музей на изящните изкуства) съхранява обширна колекция от картини, скулптури и декоративни изкуства, включително произведения на известни художници като Тициан, Веронезе и Рубенс.

Дижон е домакин на годишен международен гастрономически панаир, известен като „Foire Internationale et Gastronomique de Dijon“, представящ регионални специалитети и кулинарни изкушения.

Градът е известен и с традиционния си джинджифилов сладкиш, известен като pain d'épices, който е овкусен с мед и подправки.

Дижон е дом на Университета на Бургундия (Université de Bourgogne), престижна институция за висше образование, основана през 1722 г.

Системата за обществен транспорт на града включва автобуси и трамвайна мрежа, осигуряваща удобен достъп до различни атракции и квартали.

Пазарните зали на Дижон, като Les Halles de Dijon, предлагат оживено кулинарно изживяване със сергии, продаващи пресни продукти, сирена, месо и други местни деликатеси.

Jardin Darcy е живописен обществен парк, разположен в сърцето на Дижон, с тучна зеленина, фонтани и алеи за разходка.

Дижон е известен с традиционната си бургундска кухня, която включва ястия като boeuf bourguignon (телешко, задушено в червено вино), coq au vin (пиле, задушено във вино) и escargots de Bourgogne (бургундски охлюви).

Годишният международен и гастрономически панаир на града привлича посетители от цял свят, представяйки кулинарните специалитети и вина от региона.

Дижон е заобиколен от лозя, произвеждащи едни от най-добрите вина в света, включително шардоне и пино ноар.

Musée de la Vie Bourguignonne (Музей на бургундския живот) предлага информация за културното наследство, традициите и народното изкуство на региона.

Историческият център на града е обявен за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, признат за добре запазената си средновековна и ренесансова архитектура.

Обществените площади на Дижон, като Place de la Libération и Place François Rude, са украсени с елегантни фонтани, статуи и архитектурни забележителности.

Градът е известен със своите годишни културни събития, включително музикални фестивали, театрални представления и художествени изложби.

Дижон е център за любителите на колоезденето, с множество велосипедни пътеки и услуги за наемане на разположение за разглеждане на града и околностите.

Musée Magnin (Музей Magnin) е частен музей на изкуствата, който се помещава в историческо имение и включва колекция от картини, скулптури и декоративно изкуство от 14-ти до 19-ти век.

Традиционната архитектура на Дижон се отличава с отличителни бургундски покриви, характеризиращи се с цветни остъклени плочки в нюанси на зелено, жълто и кафяво.

Оживените улични пазари на града, като Marché des Halles, предлагат широка гама от пресни продукти, сирена, меса и занаятчийски продукти, предоставяйки поглед към ежедневието в Дижон.