Tърсене по
  • Фотодокументална изложба "Строителите на Паметника на свободата"
    Фотодокументална изложба "Строителите на Паметника на свободата"

На 28 януари (вторник)  2020 г., от 17 ч. в Славейковото училище ще бъде открита изложбата „Строителите на Паметника на свободата”.


Тя е дело на Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който гостува в града ни по покана на Регионален исторически музей-Търговище. В изложбата с архивни документи и експонати участват Държавна агенция „Архиви”- отдел „Държавен архив”-Търговище и Национален военноисторически музей.


Фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“ е посветена на 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата.


68844


 


22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента, трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този най-български паметник. Други седем табла са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството. Изложбата представя и оригинални скици и чертежи, инструменти и документи на майстор Пеньо Бомбето, юбилейни монети, знаци на признателност и пощенски картички от фонда на Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Държавна агенция „Архиви”-отдел „Държавен архив”-Търговище и Национален военноисторически музей. Ще бъдат експонирани и ценности от фонда на Регионален исторически музей-Търговище, свързани с опълченци родени или живели в Търговище и областта.