Tърсене по
  • ХХVIII изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни
    ХХVIII изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

На 12, 13 и 14 октомври в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе ХХVIII-то Софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.


Участие са заявили над 60 изложители от нашата страна, Армения, Полша, Сърбия и Румъния. Това са фирми и колекционери на минерали, фосили и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Ще участва колекционер на метеорити, намерени на различни места по света. Ще присъстват Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски” и Нов Български университет.


Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни, разнообразни изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат минерали от български находища, редки и екзотични минерали - образци с изключителна класа от цял свят, от световно известни и наскоро открити находища в: Южна Африка, Мозамбик, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия, Индонезия, Доминиканската република.


Традиционно на октомврийските изложения се провеждат конкурси за определяне на: „Най-добър минерален образец”, „Най-добър минерален образец от България - съвместно с Клуб на лапидарите в България и „Най-добро художествено изделие от минерал или най-добър фасетиран камък”. На отличилите се участници в конкурсите ще бъде връчен почетен  диплом в 13.00 часа на 8 октомври (събота).


За децата : „Треска за злато”


На 13 и 14 (събота и неделя) ще се правят демонстрации за промиване на злато от речен пясък. Децата ще се изненадат като видят под лупа изключително пъстрата мозайка от разноцветни минерали, съдържащи се в речните пясъци. А ако късметът ги е споходил – ще се сдобият и със златна частица.


Най-успешно представилите се участници ще получат награди от образователния телевизионен канал  Da Vinci Learning.


Вход в музея - с билети от 1 лев за деца и възрастни.