Tърсене по
  • Изложба #artofdanube
    Изложба #artofdanube

#artofdanube – Най-дългата картина-портрет на река Дунав в света тръгва на път


Спирка по маршрута на пътуващата изложба на 26.07.2018 във Видин, 28.07.2018 - Тутракан


Живеещата в Сърбия художничка Ана Тудор е запечатала на ленено платно с дължина 1 км уникални картини от природата по течението на река Дунав и нейните застрашени растителни и животински видове. През това лято най-дългата картина-портрет на река Дунав тръгва от извора на реката в Шварцвалд, за да достигне до крайната си точка - Черно море. По време на своето пътуване по течението на реката изложбата #artofdanube ще спре в 13 града в различни страни. Заинтересованите могат да се насладят на тази картина с рекордни размери и да се информират за застрашените видове по течението на река Дунав. Проектът #artofdanube се реализира със съдействието на „Association for Wildlife Protection“ – Verein zum Schutz wilder Tiere e.V. (Сдружение за защита на дивата природа). Фондация Баден-Вюртемберг със седалище в Щутгарт подкрепя финансово проекта.


#artofdanube – experiencing nature through art. Името е “Програма”. Изложбата има за цел да послужи и като платформа за иновативни и креативни мероприятия. 


В тази връзка някои от местата, където ще спре изложбата, са свързани с креативна рамкова програма, която се свързва чрез изкуството с трансграничния свят на флората и фауната по поречието на реката и в самата нея.


57778


Изложбата ще гостува на 26.07.2018 г. във Видин. При добро време картината може да бъде посещавана от 00:00 часа до залез слънце. Входът за мероприятията е безплатен. Точната програма може да бъде разгледана на интернет страницата www.artofdanube.org.


Увековечената върху картината река Дунав е втората по големина река в Европа. Тя тече в продължение на 2.857 км, преминавайки през 4 столици и прекосявайки 10 държави. Тя снабдява 20 млн. души с питейна вода и е местообитание на богато разнообразие от застрашени видове. Застрояването и замърсяването застрашават чувствителното пространство, обитавано от хора и животни.


Цел на проекта е да стимулира особено активното използване на хаштага #artofdanube. Чрез неговото разпространение обществеността се призовава да покаже в социалните мрежи своята съпричастност и социална ангажираност към опазването на околната среда.


57779


Допълнителна информация относно проекта, датите на пътуващата изложба и информацията относно застрашените видове ще намерите тук.


***


AWP е създадено през 2011 година във Фрайбург в Брайзгау като сдружение с нестопанска цел.


Цел на дейността на сдружението е подпомагането на проекти, свързани със защитата на животните, видовете, природата и околната среда, както и на сътрудничеството в областта на развитието, науката и проучванията, включително и на местното население чрез проекти и дейности. Чрез образование и разяснителна работа да се привлече вниманието на обществеността към темите, свързани със защитата на околната среда. През последните години сдружението е подкрепило и организирало само редица международни проекти, свързани със защитата на видовете.